• 瀏覽: 8,832
  • 回覆: 78
  • 追帖: 3
的確係有咁多,不過多數係早年樓價平果時就買落或供落嘅,換言之D業主多數係老人家。依家D樓咁貴,D年輕人係好難做業主嘅,除非係父母幫手俾首期。

熱賣及精選
一成首期唔難,三成首期困難,供滿全期極難。

香港只有7百幾萬人,樓主是白痴了

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-9-24 06:18 PM 發表

應減去18樓下人士
估計 1024000人 (2020年中數字)
即約2個人多dd 就一個係業主

吾該d青年人問吓自己點解買唔到樓
只有70幾萬主

支持共富

有首置印花稅,多左好多業主

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-9-24 06:18 PM 發表

應減去18樓下人士

咁減除公屋人口數目210萬,同一個物業平均住兩個人 咁即係全港所有人都係自住物業 市場私人租客清零 又或者香港人口可能已經有一千萬

引用:
原帖由 cpapseller 於 2021-9-24 06:05 PM 發表

如果個數字係岩,甘香港要置業睇黎唔難。
你個數據點嚟㗎?全港有310萬住宅單位包括公屋居屋同私樓我就信!而且好多業主唔止持有一個單位,減返租客條數實際上一百萬個業主都唔知有無!

引用:
原帖由 cpapseller 於 2021-9-24 06:05 PM 發表

如果個數字係岩,甘香港要置業睇黎唔難。
有冇計錯,地產版有咁多業主咩

引用:

應減去18樓下人士

AA要取締係真
波叔一個人都一堆樓啦
買到樓既人大把,但果d 180呎垃圾屋,1000萬一房
你買埋我果份啦

引用:
原帖由 沽波天才10號 於 2021-9-24 07:25 PM 發表

請問你係邊度睇 同埋有36個人有成100個物業,310個人有成50個物業? 吾系炒係咩?
聯名, 分權都計埋, 先165萬人。即實際可能一半。仲要話唔知可能又包埋住宅及非住宅物業, 咁車位包唔包埋? 呢d咁嘅數字, 任佢玩弄。仲有, 運房局透露稅局得到的未公開資料?

1個人難D
2個人,1人搵2-3萬都買到上車盤既

2014年的舊聞! 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]