• 瀏覽: 2,252
  • 回覆: 20
【直擊單位】睇錯樓市?沙田居屋2房明賺15萬暗蝕17萬 仲蝕埋裝修費

樓價指數8月破頂,惟市場不乏蝕讓成交,沙田居屋康林苑一個2房單位明賺15萬元暗蝕17萬元。富堡城物業董事廖志財表示,居屋康林苑B座高層4室,實用面積554平方呎,2房間隔,單位於8月放盤,原叫價650萬元(自由市場價),現減價35萬元以615萬元沽出, 實用呎價11,101元。

原業主於2018年以600萬元購入,持貨3年帳面賺15萬元,但計算釐印費和律師費等使費約32萬元,要暗蝕17萬離場。從單位相片可見,內籠備不俗裝修,下一手可省裝修費。

https://ps.hket.com/article/3066770/【直擊單位】睇錯樓市?沙田居屋2房明賺15萬暗蝕17萬 仲蝕埋裝修費?mtc=60037

熱賣及精選
聞風色變 ,3年即刻走 

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-24 03:14 PM 發表

聞風色變 ,3年即刻走 
走得到算好彩,市場風聲鶴唳就算心口掛個勇字都睇定D是常識吧,
最低限度都要等屍正報告出咗先作打算啦.
政策只有對地產不利唔會利好,冇理由7婆會話正苦無能,
無法從地產商手中奪回土地主導權,亦無法開疆闢土,
市民自求多福咁啩.

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-24 03:24 PM 發表

走得到算好彩,市場風聲鶴唳就算心口掛個勇字都睇定D是常識吧,
最低限度都要等屍正報告出咗先作打算啦.
政策只有對地產不利唔會利好,冇理由7婆會話正苦無能,
無法從地產商手中奪回土地主導權,亦無法開疆闢土,
市民自求多福咁啩.
2011/2012,林鄭唸住退休,臨走前猛打土豪
今次有阿爺撐腰,似係會出辣手,一洗幾年怨氣,金盤洗手

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-24 03:31 PM 發表

2011/2012,林鄭唸住退休,臨走前猛打土豪
今次有阿爺撐腰,似係會出辣手,一洗幾年怨氣,金盤洗手
D女人仔喺小氣D嘅,你睇佢個衰樣串到話今日地產商好聽話咁.

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-24 03:34 PM 發表

D女人仔喺小氣D嘅,你睇佢個衰樣串到話今日地產商好聽話咁.
林鄭plan就好明顯係2019年尾俾班地產黨乘人之危,被逼出台
班地產黨又無口德,無事就好地地,有時就賴係林鄭plan,擺佢上枱
一肚氣,有機會仲唔出口潤佢地咩

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-24 03:41 PM 發表

林鄭plan就好明顯係2019年尾俾班地產黨乘人之危,被逼出台
班地產黨又無口德,無事就好地地,有時就賴係林鄭plan,擺佢上枱
一肚氣,有機會仲唔出口潤佢地咩
依兩年好多人上車靠林鄭plan,
唔使用發展商呼吸plan

無啦,業主仲騰雞過我

佢買黎收租? 3年租金賺幾十萬啦。自住又慳幾年租。

最大權力話屋係住既,吾係炒既,今昔扉比,睇路。
仲有買左納米樓果班,自求多福,二百幾尺,如買家一家4口有貓有狗,怎會買呀,最少2房,期待將會多建居屋,白表申請增份額,收農地建公屋每年增長,地產霸權架空政府,呀爺定性左一去不返!

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-9-24 03:12 PM 發表

【直擊單位】睇錯樓市?沙田居屋2房明賺15萬暗蝕17萬 仲蝕埋裝修費

樓價指數8月破頂,惟市場不乏蝕讓成交,沙田居屋康林苑一個2房單位明賺15萬元暗蝕17萬元。富堡城物業董事廖志財表示,居屋康林苑B座高層4室,實用面積554平方呎,2房間隔,單位於8月放盤,原叫價650萬元(自由市場價),現減價35萬元以615萬元沽出, 實用呎價11,101元。

原業主於2018年以600萬元購入,持 ...
康城大把蝕讓陸續有嚟,
唔使擔心喎

引用:
原帖由 甩轆 於 2021-9-24 04:27 PM 發表

最大權力話屋係住既,吾係炒既,今昔扉比,睇路。
仲有買左納米樓果班,自求多福,二百幾尺,如買家一家4口有貓有狗,怎會買呀,最少2房,期待將會多建居屋,白表申請增份額,收農地建公屋每年增長,地產霸權架空政府,呀爺定性左一去不返!
租比人住都係用來住,投資有合理回報都係情理所在。

沙田都係11k一尺...所以話香港樓根本唔貴

仲蝕埋裝修費

講真,買都唔買沙田啦貪佢多大陸人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]