• 瀏覽: 25,054
  • 回覆: 7
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:05 AM 發表

骨morning all
擒晚飲飽食醉,心情靚靚
炒樓增值年代到頭了!再次提醒“勉強上車”人士,必須考慮清楚自己的承受能力!阿爺已經下定決心讓香港人人有屋住(合理空間)。租/買都有!好快見真章
多謝阿爺,為人民服務:smile_o ...
好期待, 希望過幾個月已經有啲野睇

熱賣及精選
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:27 AM 發表

好多人分析,地產商將與政府商討如何加快步伐增加土地供應!哈哈哈哈哈……真的是笑死我!乜阿爺仲會俾你地閉門做戲咩?不過,先睇下戲都好嘅
財演話西環權貴係香港買左好多樓, 唔會想比佢地冧

引用:
原帖由 Crystalbbb 於 2021-9-24 10:55 AM 發表

今天報紙頭版
AA話只係個別事件

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-25 09:00 AM 發表

幾日150個回帖,好多有心人,大家都想香港好!人係自私嘅、多少都會有啲!樓價升跌不在本帖討論範圍,我去年發文指出阿爺已經下定決心改善香港人住屋環境。加快公屋上樓速度,推出更多居屋,在租/買市場都增加數量!大量人力物力枕弋待發,明年開始陸續公布發展計劃。3-5年初見成效!10年應該有一番新天地!明日大嶼50/50啦,這個要留意阿爺表態、目前不予置評!不要再相信地少人多,阿爺一聲令下、誰與爭鋒?其實已 ...
3至5年先初見成效

咁依幾年點?? 仲要挨貴租

引用:
原帖由 ck286 於 2021-9-25 06:30 AM 發表

推出累進式空置稅,個人名義的第二間屋開始(公司名義就每間都要,新樓落成後亦計算在內)
空置稅由30天後未有租約證明開始起錶
700尺之內
30-60天空置每天$50
60-90天空置每天$100
90-120 天空置每天$200
120-180天後每天$400
180天後每天$600

700-1400尺 兩倍稅款
1400-2800尺 四倍稅款
2800尺以上 八倍稅款
...
民生既野根本唔應該炒

一早應該要還

引用:
原帖由 au12300au 於 2021-9-26 10:29 AM 發表

限制管理費每尺不能多五毛
有個6星級會所後患無窮

買樓焗要會所

引用:
原帖由 unsc 於 2021-9-25 03:16 PM 發表

如果3-5年樓價都冇顯著回落,阿爺搞咁大壇野為乜!
好多人用資本主義嘅思維去分析及預測有特色嘅社會主義模式下一步會點行
只可以講真係太幼稚同荒謬, 更何況中美巳接近冷戰, 阿爺更加會去到盡
尋日又有樓成交創新高, 呀爺政策要推快啲

長沙灣, 深水埗, 大角咀大把舊樓, 收快啲大把地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]