• 瀏覽: 25,129
  • 回覆: 4
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:05 AM 發表

骨morning all
擒晚飲飽食醉,心情靚靚
炒樓增值年代到頭了!再次提醒“勉強上車”人士,必須考慮清楚自己的承受能力!阿爺已經下定決心讓香港人人有屋住(合理空間)。租/買都有!好快見真章
多謝阿爺,為人民服務:smile_o ...
師兄,請問阿爺大計講唔講得少少,好似係咪集中發展新界北起多d 樓,同埋有d 人話冇3、5年都起唔到樓,因為香港起樓好慢,阿爺會唔會搵大陸公司/專才幫幫手

熱賣及精選
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:37 AM 發表

你既然咁樣問我,我又把問題拋番出來!
有人話冇3、5年都起唔到樓,咁阿爺如何應對呢?
往后是香港特首、高官搞起樓定阿爺揸莊?
師兄,之前內地幫香港起臨時醫院,4個月搞惦,用組裝合法,阿爺渣莊,我諗會一黎係咁收地,二黎用內地建築商起樓,如果招哂標,2年就應該會有成果。係差在公屋同居屋每年借起幾多出黎,因為多居屋,除非要令地段,唔係都唔會買私樓,變相平衡問題,呢個數量阿爺大把人才諗惦,呢個我就估唔到了。

個d 環保撚,民主撚我諗全部都係地產d 人,又冇人嘈佢地,佢地至利益輸送呀。阿爺幫佢地仲要比人反

樓價2018年落就用林鄭plan頂著,推d 岩岩供到的人借9成去死,渣乾埋新一代最後一點血汗

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:33 AM 發表

你地唔好咁啦!阿爺係愛民如子!但是,出發點不是推冧香港樓市,自由經濟市場由市場自己調整!如果能夠改善大部分香港人的居住空間,另外又可以幫助香港的經濟有所發展,何樂而不為呢!
阿爺只係想人人有屋住,快速起返一定量公屋居屋,等香港人唔洗再為自住問題付出一生的時間,又唔係人人送海景樓,不過好多人接受唔到到時少左咁多人租客,市場調節得深就真,好多人呢幾年林鄭plan 上樓,仲係成副身家。

香港樓回報已經好低,如果加埋租客大幅減少,加可能永遠都升唔起,除左真係自住想住市區令地段,高級私樓,邊個會捨居屋而買?除非居屋供應量唔大,但我覺得阿爺有心做,就一定到位。

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-25 09:00 AM 發表

幾日150個回帖,好多有心人,大家都想香港好!人係自私嘅、多少都會有啲!樓價升跌不在本帖討論範圍,我去年發文指出阿爺已經下定決心改善香港人住屋環境。加快公屋上樓速度,推出更多居屋,在租/買市場都增加數量!大量人力物力枕弋待發,明年開始陸續公布發展計劃。3-5年初見成效!10年應該有一番新天地!明日大嶼50/50啦,這個要留意阿爺表態、目前不予置評!不要再相信地少人多,阿爺一聲令下、誰與爭鋒?其實已 ...
師兄,請問3-5年的願景係會點? 劏房的已經可以住得有尊嚴嗎?等緊公屋的問題解決到大半嗎?

如呢d 可以講請可以暗示下比我地知

引用:
原帖由 unsc 於 2021-9-25 03:16 PM 發表

如果3-5年樓價都冇顯著回落,阿爺搞咁大壇野為乜!
好多人用資本主義嘅思維去分析及預測有特色嘅社會主義模式下一步會點行
只可以講真係太幼稚同荒謬, 更何況中美巳接近冷戰, 阿爺更加會去到盡
真係要好睇每年公屋同居屋會起個量,每年5000居屋同每年20000居屋對市場同港人到時期望會好唔一樣。

少就唔夠快解決問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]