• 瀏覽: 25,130
  • 回覆: 341
  • 追帖: 8
支持

熱賣及精選
引用:
原帖由 Crystalbbb 於 2021-9-24 10:55 AM 發表

今天報紙頭版
師兄你都毒囉,星期五一早岀d咁既post,硬好點有心情過weekend呀

引用:
原帖由 Crystalbbb 於 2021-9-24 10:55 AM 發表

今天報紙頭版
AA話只係個別事件

引用:
原帖由 屠宰場 於 2021-9-24 11:31 AM 發表

師兄你都毒囉,星期五一早岀d咁既post,硬好點有心情過weekend呀
我唔係師兄,我亦都唔係毒,只係講事實.

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:05 AM 發表

骨morning all
擒晚飲飽食醉,心情靚靚
炒樓增值年代到頭了!再次提醒“勉強上車”人士,必須考慮清楚自己的承受能力!阿爺已經下定決心讓香港人人有屋住(合理空間)。租/買都有!好快見真章
多謝阿爺,為人民服務:smile_o ...
官太不及管大,香港只會繼續咁樣落去,唔信就睇吓

引用:
原帖由 Crystalbbb 於 2021-9-24 11:34 AM 發表

我唔係師兄,我亦都唔係毒,只係講事實.
唔好意思😅師姐😊硬好事實係接受唔倒㗎佢地都惡得耐啦

引用:
原帖由 michael 於 2021-9-24 10:10 AM 發表

一人送一間好唔L好呀😁😄
共富貴, 非常好呀!可以解決全港貧窮市民居住問題!

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:33 AM 發表

你地唔好咁啦!阿爺係愛民如子!但是,出發點不是推冧香港樓市,自由經濟市場由市場自己調整!如果能夠改善大部分香港人的居住空間,另外又可以幫助香港的經濟有所發展,何樂而不為呢!
阿爺只係想人人有屋住,快速起返一定量公屋居屋,等香港人唔洗再為自住問題付出一生的時間,又唔係人人送海景樓,不過好多人接受唔到到時少左咁多人租客,市場調節得深就真,好多人呢幾年林鄭plan 上樓,仲係成副身家。

香港樓回報已經好低,如果加埋租客大幅減少,加可能永遠都升唔起,除左真係自住想住市區令地段,高級私樓,邊個會捨居屋而買?除非居屋供應量唔大,但我覺得阿爺有心做,就一定到位。

人工跟住樓價跌囉 睇嘢唔好咁表面

董伯伯的八萬五,CY嘅發展棕地、開發郊野公園邊棰土地,林鄭嘅明日大嶼、重建置業階梯……,一次過做哂?

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:05 AM 發表

骨morning all
擒晚飲飽食醉,心情靚靚
炒樓增值年代到頭了!再次提醒“勉強上車”人士,必須考慮清楚自己的承受能力!阿爺已經下定決心讓香港人人有屋住(合理空間)。租/買都有!好快見真章
多謝阿爺,為人民服務:smile_o ...
咁樣仲想請教一下樓主 遲啲中央會唔會有啲咩打擊炒樓 或者揸住家樓嚟收租嗰班炒家嘅措施喺香港實施呢 謝謝

其實我覺得香港人真正貧窮嘅係有公屋住,未算好大問題。

最大問題係房地產太貴,包括租金,令到香港的生活與經營成本太高,最終代價是高工資,最後在全世界削弱左競爭力。令經濟停濟不前。

叫恆大落來起樓😆

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-9-24 12:37 PM 發表

其實我覺得香港人真正貧窮嘅係有公屋住,未算好大問題。

最大問題係房地產太貴,包括租金,令到香港的生活與經營成本太高,最終代價是高工資,最後在全世界削弱左競爭力。令經濟停濟不前。
市建兼善里福華街,835業權-120地舖,2100個住戶-120地舖,2.76,唐樓當400尺一間,每個家庭住144.9呎?

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2021-9-24 01:02 PM 發表

市建兼善里福華街,835業權-120地舖,2100個住戶-120地舖,2.76,唐樓當400尺一間,每個家庭住144.9呎?
我細個住深水埗塘樓板間房,一家五口,一張雙人床,一張碌架床。還有一個小衣櫃。當年沒有劏房,廳廁所廚房共用。屋主對我地好好,有如祖母。後來再抽到公屋,再大d我地都自置物業。童年仍是我一生最開心日子,從冇埋怨過一句。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]