• 瀏覽: 25,534
  • 回覆: 341
  • 追帖: 4
+2
起好多公屋,之後查邊個大陸有屋取消佢地資格

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-24 10:13 AM 發表

老屍只喺輸到懵咗發皮四,地產商取態一定會配合.
大陸佬講過言必行,行必果,一出手必到位.
郁得你一定大把在手,睇下屌老尾之後未輸過.
反而老尾下下玩小動作要傾合作.
我有留意到閣下留言
你提到地產商,我又講小小!
真真正正交到年輕人手上的只有1.5個,只要家族長還在,仍然未能全面改變!舉個例子:你打工做到ceo ,你會跟老細頂咀?你老豆生你養你副身家俾埋你、佢未死你想激死佢?早幾日恒基拉仔出來做代表,講得幾好,四叔可以好好休息下,祝您身體健康、好人一生平安!
佢地仍然覺得香港是香港!但是……🇨🇳🇭🇰

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 10:08 AM 發表

不會啦!前海的功能唔系咁用嘅!
我估係將中環啲中資機構搬上去前海

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:52 AM 發表

師兄所講的有部分內容適用,給你一個贊
同埋早嗰幾個月莊紫祥賣曬廣告提議搞嗰個青年心城 我估都會大規模去起 話明十月上映 10月咪就係司政報告囉

我估會同澳門經濟房屋一樣,只可以原價賣返比政府,
真正做到只住不炒。
又唔會影響私樓自由市場買賣。
WINWIN!

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:37 AM 發表

你既然咁樣問我,我又把問題拋番出來!
有人話冇3、5年都起唔到樓,咁阿爺如何應對呢?
往后是香港特首、高官搞起樓定阿爺揸莊?
師兄,之前內地幫香港起臨時醫院,4個月搞惦,用組裝合法,阿爺渣莊,我諗會一黎係咁收地,二黎用內地建築商起樓,如果招哂標,2年就應該會有成果。係差在公屋同居屋每年借起幾多出黎,因為多居屋,除非要令地段,唔係都唔會買私樓,變相平衡問題,呢個數量阿爺大把人才諗惦,呢個我就估唔到了。

個d 環保撚,民主撚我諗全部都係地產d 人,又冇人嘈佢地,佢地至利益輸送呀。阿爺幫佢地仲要比人反

樓價2018年落就用林鄭plan頂著,推d 岩岩供到的人借9成去死,渣乾埋新一代最後一點血汗

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 10:23 AM 發表

我有留意到閣下留言
你提到地產商,我又講小小!
真真正正交到年輕人手上的只有1.5個,只要家族長還在,仍然未能全面改變!舉個例子:你打工做到ceo ,你會跟老細頂咀?你老豆生你養你副身家俾埋你、佢未死你想激死佢?早幾日恒基拉仔出來做代表,講得幾好,四叔可以好好休息下,祝您身體健康、好人一生平安!
佢地仍然覺得香港是香港!但是……🇨🇳🇭🇰:smile_o1 ...
上面位哥仔網名咪就係時辰到囉。

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 10:08 AM 發表

不會啦!前海的功能唔系咁用嘅!
咁香港租比前海囉。

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:05 AM 發表
骨morning all
擒晚飲飽食醉,心情靚靚
炒樓增值年代到頭了!再次提醒“勉強上車”人士,必須考慮清楚自己的承受能力!阿爺已經下定決心讓香港人人有屋住(合理空間)。租/買都有!好快見真章
多謝阿爺,為人民服務:smile_o ...
租務管制,私樓租金最高只可 $10/呎 包保人人有屋住+住得開心+無人炒樓。

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:05 AM 發表
骨morning all
擒晚飲飽食醉,心情靚靚
炒樓增值年代到頭了!再次提醒“勉強上車”人士,必須考慮清楚自己的承受能力!阿爺已經下定決心讓香港人人有屋住(合理空間)。租/買都有!好快見真章
多謝阿爺,為人民服務:smile_o ...
今天報紙頭版

附件

079BFF60-E905-475E-8757-A751FD8C64C7.png(741.44 KB)

2021-9-24 10:55 AM

董、曾、梁、林鄭點都算係老英遺低落嚟嘅垃圾,睇吓亞爺一出手,人人安居樂業,唔做都有得食

1. 首先 AA刑事化,取諦AA.
2. 中央按揭組,銀行批按揭要經部門,私樓-即係1000萬賣出但部門只核准500萬,銀行只能批500萬按揭,公居不受限可以100%按揭,裝修費可額外再藉以5里分10年還上限50萬。
3. 私樓按揭利息恒常化5里,公居恒常化1里。
4. 建屋標準,300尺一房,400呎兩房,不准有劏房側。
5. 全面收地,尤其新界近幾年多左好多新泊車場及無厘頭廠房。限時搬上大陸。
6. 馬上開發青衣南,十年內搬走貨櫃碼頭。
7. 各類基建判比大陸軍工做,人哋幾年就喺南沙起左十個人工島,平靚正,大嶼山計劃無得再拖。
8. 新界丁權用何議員個plan做丁廈,但要截數。
9. 取消雙重國藉,限時限人擁有香港資產。資產限時轉讓,限價。
10. 律師做按揭收費提升至合理水平。私樓3萬,公居8000.

每一項政策,有得必有失,尤其是重大政策,可能好多人叫好,但其它負面影響也都可以好大。始終都係尊重市場發展規律,讓市場來決定比較好。

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2021-9-24 09:57 AM 發表
地產黨會唔會反抗?
但佢地都老了, 和d錢都1000世都洗唔晒......
如果串過馬L,咪出計搞佢哋啲子孫囉。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]