• 瀏覽: 25,115
  • 回覆: 341
  • 追帖: 8
之前睇過有消息話, 政府會引用土地收回條例收回農地丁地, 然後對土地建屋既諮詢審批拆牆鬆綁, 再向內地地產商招手, 用中國速度起公屋

不過係起公屋, 因為唔想對私人巿場太大沖激產生其他問題, 可能影響比較大既會係中下價樓

熱賣及精選
引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-24 09:47 AM 發表

之前睇過有消息話, 政府會引用土地收回條例收回農地丁地, 然後對土地建屋既諮詢審批拆牆鬆綁, 再向內地地產商招手, 用中國速度起公屋

不過係起公屋, 因為唔想對私人巿場太大沖激產生其他問題, 可能影響比較大既會係中下價樓
師兄所講的有部分內容適用,給你一個贊

引用:
原帖由 dinodragon 於 2021-9-24 09:43 AM 發表

取消林鄭plan, 取消同美元掛鉤聯繫匯率. 唔分學區. 第二層樓收重稅. 其實好多方法可以短期解決問題. 只不過無人肯做
兄弟,阿爺係想解決問題、唔系撩交打喎

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2021-9-24 09:40 AM 發表

搬上珠海咯 quick fix
你真係相信香港地少人多?為何要捨近圖遠呢?

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:05 AM 發表

骨morning all
擒晚飲飽食醉,心情靚靚
炒樓增值年代到頭了!再次提醒“勉強上車”人士,必須考慮清楚自己的承受能力!阿爺已經下定決心讓香港人人有屋住(合理空間)。租/買都有!好快見真章
多謝阿爺,為人民服務:smile_o ...
強制一半香港人上大灣區居住。咁咪可以住好啲囉。一箭雙雕!

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:05 AM 發表

擒晚飲飽食醉,心情靚靚
炒樓增值年代到頭了!再次提醒“勉強上車”人士,必須考慮清楚自己的承受能力!阿爺已經下定決心讓香港人人有屋住(合理空間)。租/買都有!好快見真章
每人用mpf成本價買一層恒大樓,終身不得轉讓安居落葉

談何容易!看看內地的人均收入和樓價。地皮係政府主要收入來源之一,基本上推手,係?香港又沒有資源,現在祇是中國一個小地方,沒有什麼優勢。寄望有奇蹟出現

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:55 AM 發表

你真係相信香港地少人多?為何要捨近圖遠呢?
中國不嬲不缺地,係貴咋嘛

地產黨會唔會反抗?
但佢地都老了, 和d錢都1000世都洗唔晒......

前海,最終租俾香港

引用:

擒晚飲飽食醉,心情靚靚
趕走200+萬黃屍咪大把樓囉

引用:
原帖由 曲明 於 2021-9-24 10:02 AM 發表

前海,最終租俾香港
不會啦!前海的功能唔系咁用嘅!

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-24 09:27 AM 發表

好多人分析,地產商將與政府商討如何加快步伐增加土地供應!哈哈哈哈哈……真的是笑死我!乜阿爺仲會俾你地閉門做戲咩?不過,先睇下戲都好嘅
C生嘅言論反映咗地產商取態 好戲要上演

一人送一間好唔L好呀😁😄

引用:
原帖由 西九笨拙的流彈 於 2021-9-24 10:08 AM 發表

C生嘅言論反映咗地產商取態 好戲要上演
老屍只喺輸到懵咗發皮四,地產商取態一定會配合.
大陸佬講過言必行,行必果,一出手必到位.
郁得你一定大把在手,睇下屌老尾之後未輸過.
反而老尾下下玩小動作要傾合作.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]