• 瀏覽: 22,281
  • 回覆: 213
  • 追帖: 4
呎價跌首當其衝 變負資產
遲下中央增加供應, 納米樓更加難轉手,
就算有價都冇市, 自住又蝸居唔夠用,
管理費又貴人九條街,最慘做9成按供30年嗰班, 日做夜做都唔知為乜
sosad 人生輸家 咁就一世

熱賣及精選
引用:
原帖由 三歲開始跑全馬 於 2021-9-22 07:09 PM 發表

最慘做9成按供30年嗰班, 日做夜做都唔知為乜
可以用嚟做貨倉.

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-22 07:10 PM 發表

可以用嚟做貨倉.
仲未計高昂既管理費

引用:
原帖由 三歲開始跑全馬 於 2021-9-22 07:09 PM 發表

管理費又貴人九條街,最慘做9成按供30年嗰班, 日做夜做都唔知為乜
真係會跌好多? 其實佢只係起多啲公屋,再加啲居屋。
私樓就私樓,公營就公營,阿爺無講過叫發展商起私樓然後減價賣俾你。佢係叫幫手起公屋咋,買唔起私樓咪住公屋,好正常。

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-9-22 07:15 PM 發表

真係會跌好多? 其實佢只係起多啲公屋,再加啲居屋。
私樓就私樓,公營就公營,阿爺無講過叫發展商起私樓然後減價賣俾你。佢係叫幫手起公屋咋,買唔起私樓咪住公屋,好正常。
中央係要解決高物業價格問題,
起公屋係其中之一但唔係唯一

阿爺話要解決劏房問題,增加供應,無話個個有大屋住

引用:

癲價劏房冇人性

引用:
原帖由 三歲開始跑全馬 於 2021-9-22 07:17 PM 發表

中央係要解決高物業價格問題,
起公屋係其中之一但唔係唯一
公屋,加居屋囉。
你唔係想好平買私樓俾你嘛?
其實樓尼樣野,好睇雙方,業主覺得價唔啱,咪唔賣俾你,同一道理,發展商覺得私樓無利可圖,咪唔起私樓,幫手起公屋居屋。
你唔係想200萬買太古城,300萬豪宅呀?
阿爺係要提供基本住宿條件俾全港市民,唔係要人無錢賺,無利可圖都賣俾你。
香港樓市死左,無人黎投資架啦,你唔好以為今次單野好著數,你有樓住既同時,亦都一定有其他損失。

點都好過你冇樓

其實淡淡都好可憐,日日望樓價跌,但又唔肯承認跌3成都買唔起呢個事實,打左十幾年飛機都射唔出。計我話與其日日想人死,不如努力D向上流同搵錢仲實際。記住,人窮必有因,人廢必黑心。

作為一個普通打工仔,現時樓價跌3成左右已可以,之後10年不升不跌。買樓9成9用家多

引用:
原帖由 ben1999 於 2021-9-22 07:51 PM 發表

作為一個普通打工仔,現時樓價跌3成左右已可以,之後10年不升不跌。買樓9成9用家多
私樓跌三成都重大把人買唔起或嫌貴,到時叫阿爺再壓價?
根本就唔係壓私樓價俾你買,只係起多啲公營房屋咋。
私樓係私人產業黎架,人地唔啱價,唔係一定要賣俾你,就好似你嫌樓價貴唔買,業主亦不能迫你買。
罰啲靠自己努力買樓既人,要人地蝕錢買俾你天理何在?
你俾心機住公屋算啦。

一個人住300呎ok la

引用:

AA話可以一開二,二開四喎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]