• 瀏覽: 27,090
  • 回覆: 356
  • 追帖: 4
比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀行有問題真係唔係講笑,擠提,散戶攞唔到錢,等等等等等

定係只是叫地產商送返啲地出嚟畀政府起公屋?
公屋同私樓嘅市場本來就唔同.
大家有咩睇法??

熱賣及精選
引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 發表

比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.

所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
閣下不記得有按揭保險
按揭保險是保上述行為

應該不可能短時間俾閣下買過
另一層樓

哦咁如果業主唔還錢,先唔講佢之後會唔會再買返間,對銀行嚟講,都係要硬食銀主盤??

如果中央真係想香港繁榮穩定,令樓價大跌的話,或者跌多個十個percent,令到銀行風險增大,咁唔係對個社會仲更加大鑊咩?
恆大唔係就係最好嘅一個例子嘅咩??恆大嘅影響到好多人嘅養老金同埋基本儲蓄,我估中央一開始控制樓價嘅時候都估唔到會影響呢班人啩. 冇so, 到處抗議

當然公屋可以繼續建你解決劏房問題,因為公屋同私樓本來就係兩個唔同嘅市場

樓主應該好後生未經歷過97 08 個時跌7成 唔少97業主持貨到今日都賺2-3倍

引用:
原帖由 西九笨拙的流彈 於 2021-9-22 01:44 AM 發表

樓主應該好後生未經歷過97 08 個時跌7成 唔少97業主持貨到今日都賺2-3倍
謝謝回覆
不過你嘅答案好似有啲離題,而家唔係想話賺唔賺
因為就算唔洗aa提大家, 明眼人都知道過去十幾年樓價升到嘭嘭聲啦,美國同全世界都不斷印錢銀紙貶值嗎

但係97同08都係金融風暴引起,係一啲唔可以避免 嘅事情
今次係中央落order,本質上係完全唔同的,是可以控制可以避免的

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:48 AM 發表

謝謝回覆
因為就算唔洗aa提大家, 明眼人都知道過去十幾年樓價升到嘭嘭聲啦,美國同全世界都不斷印錢銀紙貶值嗎

今次係中央落order,本質上係完全唔同的,是可以控制可以避免的
師兄你話跌咗三成之後業主賣樓壯士斷臂蝕首期
之後重新買,業主賣樓之後欠銀行個兩成係要上身 佢點可以重新買一層………

引用:
原帖由 西九笨拙的流彈 於 2021-9-22 02:00 AM 發表

師兄你話跌咗三成之後業主賣樓壯士斷臂蝕首期
之後重新買,業主賣樓之後欠銀行個兩成係要上身 佢點可以重新買一層………
不咁當C兄,我只是初初哥🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
我意思係每個月都唔還mortgage, 等bank call loan 硬收樓呀

銀行唔想要銀主盤

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表

所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
硬好AA又話有壓測,邊句係真呀?你話唔供就唔供呀?除非破產啦,你走過一次數,成世都唔使旨意再供樓。

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-9-22 02:06 AM 發表

銀行唔想要銀主盤
認同,但如果負資產,如上例子層樓market price 跌到560萬,業主有錢都唔供mortgage,咁銀行咪硬食負資產樓,

業主蝕咗80萬

銀行蝕咗800-80 -540 =160萬

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-9-22 02:09 AM 發表

硬好AA又話有壓測,邊句係真呀?你話唔供就唔供呀?除非破產啦,你走過一次數,成世都唔使旨意再供樓。
認同,
唔供一定死咗借貸評級,認同你話一世都唔洗旨意再借.
但我想討論既係銀行會唔會一齊釘

日本樓幾十年前死過到依家都死死哋

先唔係理aa吹乜9,但好多人唱跌樓市都係想有一日上車,但好諷刺的係,當淡淡上咗車的0.1秒後就想層樓爆升

anyway, 只係想focus 中央既政策係咪想吊爆埋D銀行,不想討論價格升跌

6成先係入銀行肉 戈3成係hkmc擔保的 你負資產嘅樓賣左 銀行都會追你剩低嘅錢 即係話 要跌超過4成先開始入銀行肉

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:48 AM 發表

謝謝回覆

香港人人均收收入排十幾,樓價卻全球最貴,什麼原因,貪曾最清楚,中央肯出手,只係回服合理樓價

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]