• 瀏覽: 28,021
  • 回覆: 356
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:42 AM 發表
如果中央真係想香港繁榮穩定,令樓價大跌的話,或者跌多個十個percent,令到銀行風險增大,咁唔係對個社會仲更加大鑊咩?
恆大唔係就係最好嘅一個例子嘅咩??恆大嘅影響到好多人嘅養老金同埋基本儲蓄,我估中央一開始控制樓價嘅時候都估唔到會影響呢班人啩. 冇so, 到處抗議

當然公屋可以繼續建你解決劏房問題,因為公屋同私樓本來就係兩個唔同嘅市場
如果識經濟,就唔係共產黨,係走資派

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:42 AM 發表
如果中央真係想香港繁榮穩定,令樓價大跌的話,或者跌多個十個percent,令到銀行風險增大,咁唔係對個社會仲更加大鑊咩?
恆大唔係就係最好嘅一個例子嘅咩??恆大嘅影響到好多人嘅養老金同埋基本儲蓄,我估中央一開始控制樓價嘅時候都估唔到會影響呢班人啩. 冇so, 到處抗議

當然公屋可以繼續建你解決劏房問題,因為公屋同私樓本來就係兩個唔同嘅市場
劏房200尺$8000-10000/月
交得起租果班
又點排公屋😅

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-9-22 09:23 AM 發表

您話
2000頭
似前大老闆
山頂house
一樣俾銀行call loan

只不過,銀行是不會call
只有一層的幾百萬樓仔
(有樓收租不在此項)
山頂house俾銀行call loan係唔供,我講嘅大前題係準時供款,銀行唔可以call loan同追補差價,唔好聽啲未買過樓,未供過樓,唔係銀行做按揭嘅人9up

又係一個未供過樓,低收入黃人思維,以為世界好似佢地黑暴日子咁樣,攪完破壞,拍吓patpat就走

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:05 AM 發表

不咁當C兄,我只是初初哥🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
我意思係每個月都唔還mortgage, 等bank call loan 硬收樓呀
其實你知唔知嗰5xx萬係成交左俾左前業主/發展商
你手頭上點會”拎住”5xx萬買第二層
你係銀行戶口即時負5xx萬先啱呀

中央都冇話要整死樓市。橫行唔得咩?而家仲好多人都買得起

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-22 09:27 發表

山頂house俾銀行call loan係唔供,我講嘅大前題係準時供款,銀行唔可以call loan同追補差價,唔好聽啲未買過樓,未供過樓,唔係銀行做按揭嘅人9up
大老闆真是有錢,
肯定無供款問題

這個年頭:仲有雙糧和bonus
肯定不是財政問題

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:12 AM 發表

認同,但如果負資產,如上例子層樓market price 跌到560萬,業主有錢都唔供mortgage,咁銀行咪硬食負資產樓,

業主蝕咗80萬

銀行蝕咗800-80 -540 =160萬
你唔供,佢收你層樓拍賣收錢
你唔要層樓都要還錢俾銀行

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-22 05:04 AM 發表

負資產240萬唔係拍下羅友唔還,信貸評級降低咁簡單,要個人破產先可以甩身,破左產仲點可以低價再買第二間做按揭上會?
破產都要還啦

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表
比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
樓主你太天真了,
點樣唔要層樓?斷供?
如果斷供,唔止降低信貸評級咁簡單,銀行會拍買你個單位,追收差價,你還唔倒就申請你破產,你仲申請倒按揭?全港銀行都唔會做按揭比你

引用:
原帖由 slk2xx 於 2021-9-22 09:35 發表

樓主你太天真了,
點樣唔要層樓?斷供?
如果斷供,唔止降低信貸評級咁簡單,銀行會拍買你個單位,追收差價,你還唔倒就申請你破產,你仲申請倒按揭?全港銀行都唔會做按揭比你
真有錢人老破,是無影響
得一個半個單位仲有林鄭plan
閣下想玩老破
窮人肯定無份

我知樓主好想買樓但無能力買。
但係做咩你假設左業主會因為樓價跌而放棄層樓呢?
如果真係跌一半,
就當你上年1千萬買左間樓,借8成,如果你唔供,最後銀行收返再銀主盤賣500萬,淨左300萬既負債你都係要還,唔係你唔玩就唔玩,呢300萬你一世都欠人,你都係要供呢條負債,何來除笨有精?仲要你要另外搵地方租。
如果係咁既相信你都會選擇供落去,而不是斷供,因為供樓只佔業主收入一半。

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-9-22 09:32 AM 發表

大老闆真是有錢,
肯定無供款問題

這個年頭:仲有雙糧和bonus
肯定不是財政問題
你明確啲講係邊個大老闆? 你咁隱晦好難討論

引用:

供求問題, 當公屋數目增加,或日後中收入人士都可以入住公屋,私樓需求下降,價格也不會那麼進取。

引用:
原帖由 床上黃色隊長 於 2021-9-22 08:09 AM 發表

今次跌唔係經濟問題 係政策出來嘅結果 唔會再升返
不如真係跌先講啦🤣🤣🤣🤣
唔係幾個%喎,起碼十幾廿個%

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]