• 瀏覽: 28,009
  • 回覆: 356
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2021-9-22 08:57 AM 發表

依家買嗰啲大部分都係實力派!怕乜鳩負資產!
如果你知道買樓會變負資產,你會買?

引用:
原帖由 床上黃色隊長 於 2021-9-22 08:09 AM 發表

今次跌唔係經濟問題 係政策出來嘅結果 唔會再升返
咪喺,好似糧食咁唔使旨意可以屯積居奇.
蒜頭薑可以炒下,主食唔使諗.
除非大陸佬改過政策,否則樓永遠冇得炒.
只可以隨通脹上升,但二手樓會折舊.

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表
比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
絕大部份己一早供完。

引用:
原帖由 marcominnie 於 22-9-2021 09:00 發表

大量業主破產,銀行都壞帳增多
到時全港經濟轉差,工都冇得開
真係整死香港,如果係咁仲點玩大灣區
純粹想報仇香港人
講得好, 其實好多人討論層樓係一個自住樓嘅問題, 但係其實香港好多商業信貸都係壓咗磚頭落去, 好肯定你話跌三成 下年條商業信貸 補返三成,到時好多人冇工開,呢個係不爭嘅事實, 啲人全部都好似無知一樣, 做瓜香港我從來都唔信係習大大嘅主意, 佢哋根本就喺度亂咁吹

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-9-22 09:00 AM 發表

大量業主破產,銀行都壞帳增多
到時全港經濟轉差,工都冇得開
真係整死香港,如果係咁仲點玩大灣區
純粹想報仇香港人
做生意 加租加到執就有

除咗AA 影響到咩行業? 地盤佬嗎?

唔好咁L傻, 人講咩就信咩,你自己去搵數據就知
1.過去5年,10年政府棘招有幾多買家係唔使跟?
2. 過去10年交易數據
3. 一般因為條例修改而引起大跌,只要你有錢還就唔會被 call loan

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表
比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.

樓價有升跌,銀行先多生意。
呢十幾年升市,銀行反而縮晒水

引用:
原帖由 man78912 於 2021-9-22 03:24 AM 發表

香港人人均收收入排十幾,樓價卻全球最貴,什麼原因,貪曾最清楚,中央肯出手,只係回服合理樓價
真相了。絕對認同。

之前好多人話跌3成都冇事,又有數據好多人full pay左,跌5成都只係極小數人有影響,而且香港又有按保,唔會燒到銀行體系,肯繼續供當租樓冇問題嫁

引用:
原帖由 subming 於 2021-9-22 06:08 AM 發表

資不抵債
當物業變成負資產,提供按揭的銀行有機會要求借款人提早償還貸款,即我們常聽說的「call loan」視乎借貸合約簽定內容,銀行有權因應市況改變,而對承按物業從新估值,若發現樓價不抵當初批核之按揭額,又或者樓價根本低於負債,可能要求業主補回該借款差價。
如業主無力償還,銀行會收回物業進行拍賣,物業變成「銀主盤」。在最壞情況下,萬一賣出樓價不抵欠銀行的債務及有關費用,業主仍會被追討差額 ...
未見過準時供款會call loan ,亦未見過準時供款要補差價,1997年樓價跌7成,幾十萬業主負資產,金管局出指引,準時供款不得call loan,準時供款不得要求補差價,負資產客戶不需計入balance sheet不良資產項目,失業無法供款可以停供6個月,之後再重組還款方案,包括延長還款期,只供息不供款。自己search下,當時有公佈要求銀行遵照執行

銀行唔會死喎,好多人會跳樓,因為你一樣係要供咁多。😂

引用:

理論上沒有錯, 但忽略左:
1. 負資產你要賣樓要補差價;
2. 玩到唔還錢等銀行會call loan, 還唔到就破產, 冇乜可能再上會, 己被black list;
3. 樓跌3成銀行基本唔入肉, LTV 60%, 60%上面還有按保, 即使入肉你還到佢都唔會搞你補差價變不良貸款玩自己~
4. 不要小看香港銀行的風險管理, 金管有指引, 有哂DSR 壓測 3成死唔到人的, 只要呢班人有工開, 反而係驚樓上c兄講, SME好多押樓週轉, 會產生收額度和減額度問題, 影響經營~

反轉黎想下:
林鄭plan可能係個保護罩,
可以有幾多負資產“再”出現?

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-22 09:15 發表

未見過準時供款會call loan ,亦未見過準時供款要補差價,1997年樓價跌7成,幾十萬業主負資產,金管局出指引,準時供款不得call loan,準時供款不得要求補差價,負資產客戶不需計入balance sheet不良資產項目,失業無法供款可以停供6個月,之後再重組還款方案,包括延長還款期,只供息不供款。自己search下,當時有公佈要求銀行遵照執行
您話
2000頭
似前公司大老闆
山頂house
一樣俾銀行call loan
失業邊有停供6個月

只不過,銀行是不會call
只有一層的幾百萬樓仔
(有樓收租不在此項)

共產主義來啦,仲想有錢剩低?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]