• 瀏覽: 28,027
  • 回覆: 356
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-9-22 08:25 AM 發表

只係樓價跌左可以搵人賴。
又係喎
而家有乜嘢唔係賴佢架?
陳同佳單嘢又賴佢
真係搞笑

引用:
原帖由 yat69 於 2021-9-22 08:27 AM 發表

又係喎
而家有乜嘢唔係賴佢架?
陳同佳單嘢又賴佢
真係搞笑
家陣政府收服左地產商

下一步就係要收服棚仆街冇賴港人

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表
比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
跌到傻左

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:42 AM 發表
如果中央真係想香港繁榮穩定,令樓價大跌的話,或者跌多個十個percent,令到銀行風險增大,咁唔係對個社會仲更加大鑊咩?
恆大唔係就係最好嘅一個例子嘅咩??恆大嘅影響到好多人嘅養老金同埋基本儲蓄,我估中央一開始控制樓價嘅時候都估唔到會影響呢班人啩. 冇so, 到處抗議

當然公屋可以繼續建你解決劏房問題,因為公屋同私樓本來就係兩個唔同嘅市場
唔好開口埋口都唔同市場啦,股丶滙丶房丶債係咪唔同市場呀,有冇關連呀,唔同自己呃自己

世界末日都gogogo

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-9-22 05:20 AM 發表

理論正確,但惡習出現咗十幾年,除非真係想置之死地而後生,否則好難好難係兩三年內解決到房屋問題,因為落重藥的確除了嚴重影響多個行業及整個銀行甚至乎金融制度,仍直接影響全港現時所有業主特別係對上幾年先用林鄭plan上車嗰班,林鄭一定仲慘過黑暴時期,無分黃藍日日被人問候。而最大問題係,無論用咩政策,樓呢啲硬件唔係三、五個星期可以變出嚟,咩新界大東北、明日大嶼冇三、五年都超唔到一幢樓。
重點係唔係有錢有地就可以起樓,
仲要有工人,新一代一定少左人做地盤,
起樓又變相慢左,
只係個柏傲莊話拆,呢3個月郁都未郁。。。

引用:
原帖由 flaw459 於 2021-9-22 03:48 AM 發表
樓價回復返同工資水平掛勾 咁先至係正常同健康經濟發展
現在好正常,唔正常樓價就唔會升

銀主盤好似會追番你樓價差額,唔俾要破産,相信尼世都唔再借到錢😖

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表
比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
你知唔知自己講緊乜?又話畀咗首期?又話未畀首期?

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:05 AM 發表

不咁當C兄,我只是初初哥🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
我意思係每個月都唔還mortgage, 等bank call loan 硬收樓呀
發緊夢,甘樣仲有銀行借比你? 係咪當銀銀行白痴?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-9-22 05:15 AM 發表

買咗就係買左 你升定跌都係要供

唔供咪老破 唔係銀行收樓就甩身 

你炒燶樓叫銀行填數?
依家買嗰啲大部分都係實力派!怕乜鳩負資產!

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:12 AM 發表

認同,但如果負資產,如上例子層樓market price 跌到560萬,業主有錢都唔供mortgage,咁銀行咪硬食負資產樓,

業主蝕咗80萬

銀行蝕咗800-80 -540 =160萬
大量業主破產,銀行都壞帳增多
到時全港經濟轉差,工都冇得開
真係整死香港,如果係咁仲點玩大灣區
純粹想報仇香港人

引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2021-9-22 08:57 AM 發表

依家買嗰啲大部分都係實力派!怕乜鳩負資產!
實力派,但最怕冇咗份工

樓市唔會急跌,只會陰跌

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]