• 瀏覽: 27,557
  • 回覆: 356
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表

比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
其實習大大根本唔係想香港樓大跌,只係唔想香港人炒樓,有心人再用樓價上落差位賺錢,咁樣會令社會不穩,人心惶惶,又容易俾人利用,地產賺到錢既,只係唔需要賺盡

熱賣及精選
要完善共產主義制度呀,重唔快的比哂的錢比黨啦,仲要賣樓先掂啊。

之前又話壓力測試,又話咩。講到好安全,樓市還會升。叫人上車。假的?
理論上銀行的按揭一直唔算鬆。跌兩三成都未入肉。
最鬆的係拍住發展商的財仔。就係AA 成日講的呼吸plan, 借足9成9 甚至借突都有機。呢d 係政府傾斜地產商扮睇唔到的部份(以至過去記年買樓的錢都流向地產商買新樓) 這一兩年有了所謂林鄭plan才稍稍改變。所以如果樓市跌首先屎的就係呼吸plan, 再加納米樓那班。

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:05 AM 發表

不咁當C兄,我只是初初哥🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
我意思係每個月都唔還mortgage, 等bank call loan 硬收樓呀
咁你要再買樓前要還曬D錢,
你信貸評級變差,甚至畀銀行破你個產,
你呢世再買番肯定十分困難

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表

比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.

日日都有有你呢類人開呢類冇聊題。

咁你知唔知一層樓嘅成交係要有一個買家、一個賣家?

如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬.

咁240萬去左邊

咁點解你唔講:
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬,
買家   >>>>>> 即係負資產240萬.

如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬,
賣家.  >>>>>> 咪即係賺左,正資產240萬囉。

請問你地呢班人,一買、一賣嘅野,點解淨係講買家點解唔講賣家呢

我地只係想問你一個問題
樓價跌左,點解唔講賣家賺呢

點解呢

引用:

咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.

咁如果層樓每日只跌1%跌下停下,停10年先跌到30%,咁點搞?

97個陣棚友咪話跌嘅。
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-9-22 07:49 AM 發表

日日都有有你呢類人開呢類冇聊題。

咁你知唔知一層樓嘅成交係要有一個買家、一個賣家?

如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬.

咁240萬去左邊

咁點解你唔講:
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560 ...
食過番尋味,賣家揸凸240萬 又會在市場搶貴番

引用:
原帖由 天邊海角 於 2021-9-22 08:03 AM 發表

食過番尋味,賣家揸凸240萬 又會在市場搶貴番
我只係想問樓主答:

1。個240萬去左邊

2。點解一買、一賣嘅野,香土棚友仔,點解永遠只係開呢垃圾題講一邊

引用:
原帖由 西九笨拙的流彈 於 2021-9-22 01:44 AM 發表

樓主應該好後生未經歷過97 08 個時跌7成 唔少97業主持貨到今日都賺2-3倍
今次跌唔係經濟問題 係政策出來嘅結果 唔會再升返

呀爺整跌樓市為咗俾平民個個有屋住?請了解中國人的歷史吧!私樓同居屋兩班人黎架,唔好混埋一齊諗

引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-9-22 08:06 AM 發表

我只係想問樓主答:

1。個240萬去左邊

2。點解一買、一賣嘅野,香土棚友仔,點解永遠只係開呢垃圾題講一邊

未買過樓嘅樓主 ,佢嘅想法已經係旁門左道

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-9-22 05:20 AM 發表

理論正確,但惡習出現咗十幾年,除非真係想置之死地而後生,否則好難好難係兩三年內解決到房屋問題,因為落重藥的確除了嚴重影響多個行業及整個銀行甚至乎金融制度,仍直接影響全港現時所有業主特別係對上幾年先用林鄭plan上車嗰班,林鄭一定仲慘過黑暴時期,無分黃藍日日被人問候。而最大問題係,無論用咩政策,樓呢啲硬件唔係三、五個星期可以變出嚟,咩新界大東北、明日大嶼冇三、五年都超唔到一幢樓。
我同意樓市跌是三,五,七年嘅事,襯呢段時間,大家轉換吓投資組合。

引用:

你好掛住林鄭咩
開口埋口都講佢
想溝佢?

引用:

你保證可以第二次借到錢?🤭🤭

引用:
原帖由 yat69 於 2021-9-22 08:17 AM 發表

你好掛住林鄭咩
開口埋口都講佢
想溝佢?
只係樓價跌左可以搵人賴。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]