• 瀏覽: 27,561
  • 回覆: 356
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 22/9/2021 05:29 發表

每月供款準時唔使補差價的
資不抵債
當物業變成負資產,提供按揭的銀行有機會要求借款人提早償還貸款,即我們常聽說的「call loan」視乎借貸合約簽定內容,銀行有權因應市況改變,而對承按物業從新估值,若發現樓價不抵當初批核之按揭額,又或者樓價根本低於負債,可能要求業主補回該借款差價。
如業主無力償還,銀行會收回物業進行拍賣,物業變成「銀主盤」。在最壞情況下,萬一賣出樓價不抵欠銀行的債務及有關費用,業主仍會被追討差額。

熱賣及精選
其實你爭銀行錢五還,銀行會告到你破產,你自己諗?

八個英文字
Call loan

學過計數未

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:32 發表

哦咁如果業主唔還錢,先唔講佢之後會唔會再買返間,對銀行嚟講,都係要硬食銀主盤??
借左錢唔洗還 銀行真金白銀借左7球比你 比你一下拍拍羅䄂就走咁荀?

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:12 AM 發表

認同,但如果負資產,如上例子層樓market price 跌到560萬,業主有錢都唔供mortgage,咁銀行咪硬食負資產樓,

業主蝕咗80萬

銀行蝕咗800-80 -540 =160萬
你諗多左,抵押品唔夠還債,銀行會繼續追你個欠款的,你每月出糧繼續還埋剩返個160萬,除非你申請破產,如果唔係咩叫負資產,你俾層樓銀行之後就搞掂既,最多叫0資產,負資產係講緊你個人既財富情況,唔係講緊層樓本身

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-9-22 05:20 AM 發表

理論正確,但惡習出現咗十幾年,除非真係想置之死地而後生,否則好難好難係兩三年內解決到房屋問題,因為落重藥的確除了嚴重影響多個行業及整個銀行甚至乎金融制度,仍直接影響全港現時所有業主特別係對上幾年先用林鄭plan上車嗰班,林鄭一定仲慘過黑暴時期,無分黃藍日日被人問候。而最大問題係,無論用咩政策,樓呢啲硬件唔係三、五個星期可以變出嚟,咩新界大東北、明日大嶼冇三、五年都超唔到一幢樓。
如果中國真係插手,幾日起棟樓俾你睇。。。😂

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-22 06:45 AM 發表

如果中國真係插手,幾日起棟樓俾你睇。。。😂
如果係熟地既應該係好快既,如果要由生地開始搞,真係有排

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:42 AM 發表

如果中央真係想香港繁榮穩定,令樓價大跌的話,或者跌多個十個percent,令到銀行風險增大,咁唔係對個社會仲更加大鑊咩?
恆大唔係就係最好嘅一個例子嘅咩??恆大嘅影響到好多人嘅養老金同埋基本儲蓄,我估中央一開始控制樓價嘅時候都估唔到會影響呢班人啩. 冇so, 到處抗議

當然公屋可以繼續建你解決劏房問題,因為公屋同私樓本來就係兩個唔同嘅市場
係太後生了
唔駛大中央啦,當年樓價跌七成,咁幾多人唔供層樓?少於1%

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表

比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
跌3成的前提是什麼? 
1. 政府+發展商可持續每月供應10萬個單位,並且售價遠低於市價,Quantity Supply > Quantity Demand.

2. 未完成按揭(香港大約30%)業主及擔保人集體失業,無其他收入來源,無自住需求,不問價沽出。

你有張良計,佢有⋯

很多中小企是用樓宇做抵押,
公司健全的,因樓宇能借貸的錢少了,
業務會收縮,或放棄部分業務。
公司不健全的,銀行會Call Loan.
會加速中小企業倒閉,
增加失業率。
如果中小企倒閉太多,
銀行才會出問題。

所以先死的,一定是打工人的飯碗。

唔好講d冇謂嘢!

咁輕易九十年代樓價大跌就無人負資產啦用你方法過骨

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:48 AM 發表

謝謝回覆
不過你嘅答案好似有啲離題,而家唔係想話賺唔賺
因為就算唔洗aa提大家, 明眼人都知道過去十幾年樓價升到嘭嘭聲啦,美國同全世界都不斷印錢銀紙貶值嗎

但係97同08都係金融風暴引起,係一啲唔可以避免 嘅事情
今次係中央落order,本質上係完全唔同的,是可以控制可以避免的
呢種叫馬後炮,最重要係當時好多人都唔敢買,有買既而家賺到笑

自私D講,我都想佢跌可買來自住

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]