• 瀏覽: 27,563
  • 回覆: 356
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:32 發表

哦咁如果業主唔還錢,先唔講佢之後會唔會再買返間,對銀行嚟講,都係要硬食銀主盤??
銀行硬食但可以將你破產,你呢世唔洗再旨意借到錢買樓,除非full pay。
仲有好多人工高既文職工作,係唔請破過產既人。唔還錢唔係冇代價的,否則人人都去借一大舊錢,跟住唔還破產啦。

熱賣及精選
引用:
原帖由 subming 於 2021-9-22 06:08 發表

資不抵債
當物業變成負資產,提供按揭的銀行有機會要求借款人提早償還貸款,即我們常聽說的「call loan」視乎借貸合約簽定內容,銀行有權因應市況改變,而對承按物業從新估值,若發現樓價不抵當初批核之按揭額,又或者樓價根本低於負債,可能要求業主補回該借款差價。
如業主無力償還,銀行會收回物業進行拍賣,物業變成「銀主盤」。在最壞情況下,萬一賣出樓價不抵欠銀行的債務及有關費用,業主仍會被追討差額 ...
就算當年97咁多人負資產,銀行好小會對供到款既負資產人士要求補差價。憑什麼你覺得今時今日會?

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-22 06:45 發表

如果中國真係插手,幾日起棟樓俾你睇。。。😂
但再過多幾日成棟倒塌俾你睇

引用:
原帖由 世界真虛假 於 2021-9-22 10:03 發表

點解會有人搵97之後同而家黎比 97之後有大陸佬托住,而家仲有冇自己諗啦!
97托鬼托馬,托到當年就唔會跌得咁勁啦。
不過而家真係唔同得97比,現在樓巿實在安全太多,之前辣招阻住咁多人入唔到巿唔係浪得虛名。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-9-24 02:12 PM 發表

但再過多幾日成棟倒塌俾你睇
印度人就係,早前話要模仿中國建設。。。

結果做到一半座樓就崩塌。。。

引用:
原帖由 michaelccc 於 2021-9-24 01:02 PM 發表

咁依十年入息中位數升得多啲定樓價升得多啲?

香港係好多有錢人
因為香港一路都係行緊西方資本主義
有錢嘅會好有錢
冇錢嘅係好難追得上
但中央近期不同動作
就係想話俾外界聽佢哋唔係行西方資本主義果套

依兩年社會事件
令中央知道香港地產商影響力過大
而且香港政府自己搞唔掂
唔可以再放任佢哋左右政府施政
而且樓市係其中一個做成不穩定因素嘅原因

宜家立法會 ...
平均數40k
中位數無意思

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-9-24 02:10 PM 發表

就算當年97咁多人負資產,銀行好小會對供到款既負資產人士要求補差價。憑什麼你覺得今時今日會?
其實係睇人

引用:
原帖由 michaelccc 於 2021-9-24 13:12 發表

咁要銀行預期你還唔還到
如果預期你會走佬或者還唔到
更係要將損失同風險減到最低
一般人個個月準時還款,銀行點解會預你還唔到呢?而去選擇迫個客即時補差價,若個客無能力補而破產,銀行損失更大。若個客有能力補,都會好憎間銀行,一夠期即轉去其他銀行,以後唔俾生意佢做。

其實呢度成日講call loan的,又有幾多個親身經歷過97負資産仲供緊樓?當年經濟仲差過而家,都冇大規模call loan,只係供唔到樓既,或一d商家佬爭落好多債既有零星情況有人講過。而家樓巿安全咁多,走黎驚呢樣,不如驚失業供唔起樓仲好過啦。

引用:
原帖由 景天仔 於 2021-9-24 09:22 發表

你人工追唔上樓價
唔代表人地追唔上
香港好多有錢人嘅
現實樓價和人工根本是無關

講過會加息,而且三年內必上三。
港銀同港府要配合緩衝期

我家有三層樓,二層巳FP,呢二層共二千幾呎,只剩最細買比小朋友嗰間三百幾呎嘅,欠六成,而我大部份朋友欠銀行不足樓價二成,而林鄭plan有按揭保險,所以銀行在按揭市場的借貸其實好安全

引用:
原帖由 michaelccc 於 2021-9-24 01:12 PM 發表

咁要銀行預期你還唔還到
如果預期你會走佬或者還唔到
更係要將損失同風險減到最低
你期期還足銀行都無謂逼你啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]