• 瀏覽: 27,547
  • 回覆: 356
  • 追帖: 4
樓價回復返同工資水平掛勾 咁先至係正常同健康經濟發展

熱賣及精選
引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:32 AM 發表

哦咁如果業主唔還錢,先唔講佢之後會唔會再買返間,對銀行嚟講,都係要硬食銀主盤??
負資產差價 . 除非個業主搞破產

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表

比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
唔會死, 因為正如硬好話齊, 跌到變0都唔會斷供, 將來一定升返麻, 況且正如硬好話齊, 每跌少少都會買多間麻, 咪由得硬好們幫銀行接貨囉, 咁無咩銀主盤拉, 業主繼續供, 何來銀行死梗? 有價無市之麻, 好似X團咁, 業主住宅帳面大升, 但租金收益愈來愈少, 亦唔好預幾年時間一定放得出😁叫做大賺

加上有保險, 同埋銀行審批按歇其實都幾嚴, 所以銀行應該矛大問題, 當然有負面影響拉, 但不足以令銀行有大影響, 只係若然銀行都睇淡樓市, 按歇就會愈來愈難批同高要求😊

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表

比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
負資產240萬唔係拍下羅友唔還,信貸評級降低咁簡單,要個人破產先可以甩身,破左產仲點可以低價再買第二間做按揭上會?

Mola mola

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:12 AM 發表

認同,但如果負資產,如上例子層樓market price 跌到560萬,業主有錢都唔供mortgage,咁銀行咪硬食負資產樓,

業主蝕咗80萬

銀行蝕咗800-80 -540 =160萬
買咗就係買左 你升定跌都係要供

唔供咪老破 唔係銀行收樓就甩身 

你炒燶樓叫銀行填數?

引用:
原帖由 man78912 於 2021-9-22 03:24 AM 發表

香港人人均收收入排十幾,樓價卻全球最貴,什麼原因,貪曾最清楚,中央肯出手,只係回服合理樓價
理論正確,但惡習出現咗十幾年,除非真係想置之死地而後生,否則好難好難係兩三年內解決到房屋問題,因為落重藥的確除了嚴重影響多個行業及整個銀行甚至乎金融制度,仍直接影響全港現時所有業主特別係對上幾年先用林鄭plan上車嗰班,林鄭一定仲慘過黑暴時期,無分黃藍日日被人問候。而最大問題係,無論用咩政策,樓呢啲硬件唔係三、五個星期可以變出嚟,咩新界大東北、明日大嶼冇三、五年都超唔到一幢樓。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 22/9/2021 05:15 發表

買咗就係買左 你升定跌都係要供

唔供咪老破 唔係銀行收樓就甩身 

你炒燶樓叫銀行填數?
升定趺無錯都要供,但要撲水補差價

不怕

引用:
原帖由 奇異果博士 於 22/9/2021 05:20 發表

理論正確,但惡習出現咗十幾年,除非真係想置之死地而後生,否則好難好難係兩三年內解決到房屋問題,因為落重藥的確除了嚴重影響多個行業及整個銀行甚至乎金融制度,仍直接影響全港現時所有業主特別係對上幾年先用林鄭plan上車嗰班,林鄭一定仲慘過黑暴時期,無分黃藍日日被人問候。而最大問題係,無論用咩政策,樓呢啲硬件唔係三、五個星期可以變出嚟,咩新界大東北、明日大嶼冇三、五年都超唔到一幢樓。
難唔難過用幾年時間令咁多人脫貧?

引用:
原帖由 subming 於 2021-9-22 05:23 AM 發表

每月供款準時唔使補差價的

引用:
原帖由 subming 於 2021-9-22 05:23 AM 發表

你同銀行借完錢炒孖展 贏就你袋 輸就銀行賠?

咁全世界都冇窮人啦

相信銀行反而影響較細。
反正有政府在背後做擔保。

但建築工人人工跌三四成!
建築材料會跌三四成?
工作量會照舊?
真係一個大疑問。
到時,
其他行業的人工可能比建築工人更高。

香港唔係樓價貴,係香港人窮,無錢自然覺得啲嘢貴,有錢就乜嘢都唔貴,解決咗錢嘅問題,就乜都唔係問題。

又一個垃圾廢青曱甴廢物冇錢係到9up,一睇就知冇野做日日係屋企on99既垃圾廢青

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]