• 瀏覽: 59,604
  • 回覆: 262
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 oopsspoo 於 2021-9-27 12:18 AM 發表

舊樓都做到高成樓按揭,除非唐樓。主要問題供款年期就政府影響,會變少25年 或20年,變相供款額提高,及壓測難做

如果好似有樓主提出,舊樓維修管理有評分,到達水平別可做30年供款,對維修保養絕對有正面影響
重建步伐追不上樓宇老化速度,是否應該鼓勵業主好好保養物業,配合按揭措施增加優質舊樓流轉,快速釋放住宅供應?

單以屋苑規模和樓齡,去衡量物業質素,以決定按揭年期,在大樓齡物業數目急速增長,而且住宅供不應求既情況下,是否仍然合適?

熱賣及精選
你出價多少錢,幾錢尺幾大呀?我同你買左巨

唐九樓話賣萬5數尺,冇電梯50樓,你話正常人會買嗎???

引用:
原帖由 新潮與虎 於 2021-9-21 12:12 PM 發表

有個親戚舊年過咗身,咁佢留咗層樓比佢2個仔女,佢2個仔女決定賣出去然後平分錢......
我同佢個仔比較熟,由細玩到大,佢個仔同我講,層樓放喺成個月都無人問準,有既都係混吉,或且個價壓得好低......
可能真係因為層樓太舊,成50年樓齡以上......
以前都吃香 會有人問價用來做 "劏房".....

現在正風頭火勢打擊"劏房", 自然少人問

引用:
原帖由 美麗動人 於 2021-9-27 06:36 PM 發表

喂,香土硬好仲唔買?
低息呀
賺住喎
通帳嘩

引用:
原帖由 lhying 於 2021-9-27 06:15 PM 發表

重建步伐追不上樓宇老化速度,是否應該鼓勵業主好好保養物業,配合按揭措施增加優質舊樓流轉,快速釋放住宅供應?

單以屋苑規模和樓齡,去衡量物業質素,以決定按揭年期,在大樓齡物業數目急速增長,而且住宅供不應求既情況下,是否仍然合適?
確實係,外國好多都過100年,40年已經半新樓,因為政策要強制維修。用維修獎勵業主先係出路

引用:
原帖由 美麗動人 於 2021-9-27 06:36 PM 發表

房屋署舊7層公屋都加左升降機,政府有無心用政策去幫助改變,先緊要

引用:
原帖由 杜才 於 2021-9-21 12:18 PM 發表

可能要等多十幾年
大約一年便可,我剛剛等了一年賣出57年樓齡

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]