• 瀏覽: 27,844
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
好明顯係幫緊地產商將啲曬緊太陽嘅農地攞出來發展,咁樣做反而可以開發賺多啲,對發展商有利!

熱賣及精選
你認為發展商唔想攞啲農地出來發展嗎?

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-21 11:25 AM 發表

發展?政府要佢地免費交返比政府起公屋呀
仲想在香港做生意嗎?
免費係你講嘅啫,傻淡淨係諗住食免費午餐

引用:
原帖由 cyrus218hk.. 於 2021-9-21 11:28 AM 發表

恒大事件有版比人睇,公司做到幾大唔,牽連幾廣,唔聽話的話,消失只是彈指之間,以往地產商覺得能用經濟危機要脅政府,失效了。
兩件事九唔搭八!都冇講過話要救亦都冇講過話唔救

引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-9-21 11:34 AM 發表

多的公屋,居屋供應係好事,唔代表會多咗好多私樓,公私型7:3 比,已經着重在公型房屋。

好似星加坡咁,人人有屋住,私樓任你抄。
香港冇乜可能可以追到星加坡喺公共房屋方面,只能夠話盡量追多啲

引用:
原帖由 Kitchankityee 於 2021-9-21 11:38 AM 發表

硬好惡夢
點會係惡夢呢?起多啲公屋車屋俾人住係好事不不過唔知要等幾多年之後了,你就繼續交租幫業主供樓對業主都係好事

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-9-21 11:39 AM 發表

有籍口用阿公錢建基建 發展商慳唔少先真🤣
梗係啦你估發展商傻嘅咩係

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-21 11:43 AM 發表

將佢地啲土地起好多公屋可以賺咩?😂
公屋只係政府起,佢哋只係付出部份土地,但但因為開發令到佢另外部份嘅土地升值及可可以發展私人住宅賺錢!

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-21 11:51 AM 發表

起公屋係有人流,但講到土地升值誇左啲。。。

如果係既一早俾政府起公屋。

佢哋就係留依啲土地想賺盡哂啲錢,今次明顯吃虧和打亂哂佢哋計劃。。。

係有錢賺,但唔係佢哋預計咁。
有人流嘅地方就會升值,唔通山唔通山旮旯先至會升值?
農地可唔可以起樓不是發展商說了算是政府說了算

引用:
原帖由 Kitchankityee 於 2021-9-21 12:02 PM 發表

我交租唔交租唔洗你咁關心喎,擔心下自己層樓負資產先? 定你係AA要擔心無成交無佣收?
唔夠人講就屈人係AA

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-21 12:10 PM 發表

起公屋,賺既錢。。。夠唔夠起一座中高階私樓好?

單講購買力都不一樣。。。

在地產商眼中絕對虧本,他們寧願放塊地餵有原因嘅。
你唔好咁傻啦!發展商要塊農地來耕田咩梗係想要發展啦

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2021-9-21 12:14 PM 發表

你攪錯啦,吾係想吾想既問題,係一定要攞出嚟,吾係就出尚方寶劍,敬酒吾飲就飲罰酒
咁咪好囉發展商本身就攞想攞啲地出來發展好耐

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-21 12:16 PM 發表

佢哋當然想發展,但唔係發展公屋。。。

你係唔係聽唔明人地講咩?
你唔好咁傻啦!咩叫做合作你都唔明

引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-9-21 12:19 PM 發表

以前無可能,不過呀爺出手什麼也有可能,地產商屯地(農地) 數量驚人。
發展商買農地返來就係希望政府改變用途嘿住宅,睇嚟你都唔係好明發展商嘅目的

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-21 12:22 PM 發表

咁你明唔明人哋賺錢多少問題?

地產商明顯想賺到盡,一定計過哂可以賺到幾盡。

但現在明顯和他們心中所賺既數字有落差。
我覺得只有啲傻淡先至想賺盡,唔唔同你地講啦嘥口水同

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]