• 瀏覽: 27,845
  • 回覆: 322
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 cyrus218hk.. 於 2021-9-21 11:28 AM 發表

恒大事件有版比人睇,公司做到幾大唔,牽連幾廣,唔聽話的話,消失只是彈指之間,以往地產商覺得能用經濟危機要脅政府,失效了。
已講到明,遊戲規則已轉

熱賣及精選
引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-21 12:16 PM 發表

佢哋當然想發展,但唔係發展公屋。。。

你係唔係聽唔明人地講咩?
你唔好咁傻啦!咩叫做合作你都唔明

引用:
原帖由 yee8688 於 2021-9-21 11:37 AM 發表

香港冇乜可能可以追到星加坡喺公共房屋方面,只能夠話盡量追多啲
以前無可能,不過呀爺出手什麼也有可能,地產商屯地(農地) 數量驚人。

引用:
原帖由 yee8688 於 2021-9-21 12:16 PM 發表

咁咪好囉發展商本身就攞想攞啲地出來發展好耐
錦咪好囉,佢肯俾7成地出黎再平買青年單位,政府咪俾你玩另外個三成囉,幾好呀

引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-9-21 12:19 PM 發表

以前無可能,不過呀爺出手什麼也有可能,地產商屯地(農地) 數量驚人。
發展商買農地返來就係希望政府改變用途嘿住宅,睇嚟你都唔係好明發展商嘅目的

引用:
原帖由 yee8688 於 2021-9-21 12:18 PM 發表

你唔好咁傻啦!咩叫做合作你都唔明
咁你明唔明人哋賺錢多少問題?

地產商明顯想賺到盡,一定計過哂可以賺到幾盡。

但現在明顯和他們心中所賺既數字有落差。

我奇怪當初塊地係政府通過拍賣賣俾地產商嘅……
如果政府想要地起公屋,當初就唔應該拍賣咁多土地俾地產商。
而家又叫地產商攞返地出嚟配合政府起公屋,又好似反口覆舌,出賣咗地產商咁,又好似澳洲佬咁違反合約精神……

即係話,其實咁多年地產商只係睇到自己既利益,根本冇配合過政府房屋政策...........
根本香港政府咁多年就冇心幫搞好香港市民住屋問題...........

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-21 12:22 PM 發表

咁你明唔明人哋賺錢多少問題?

地產商明顯想賺到盡,一定計過哂可以賺到幾盡。

但現在明顯和他們心中所賺既數字有落差。
我覺得只有啲傻淡先至想賺盡,唔唔同你地講啦嘥口水同

引用:
原帖由 曲明 於 2021-9-21 12:15 PM 發表

地產商想話拉佢落台,但諗深一層另一個上台可能仲鴿,公私合作 is the right decision
冇錯,我可以講下林鄭月娥後,下一個特首更根正苗紅,更強硬

人地跪咗就唔好出嚟抽水
林鄭真係好鬼冇品
阿爺出手前又唔敢同人地開拖

引用:
原帖由 yee8688 於 2021-9-21 12:20 PM 發表

發展商買農地返來就係希望政府改變用途嘿住宅,睇嚟你都唔係好明發展商嘅目的
地產商買農地返來要賺錢,現在呀爺叫佢哋協助香港政府解決房屋問題,你覺他們還可以從穫利 ?

地就一定要出,想賺$,發夢!

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-9-21 12:26 PM 發表

人地跪咗就唔好出嚟抽水
林鄭真係好鬼冇品
個班友聽至得架,lee班友係驚阿爺咋,佢地知道吾聽話會死得好慘,作對只會死路一條

地產富豪為國捐軀

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-9-21 12:26 PM 發表

人地跪咗就唔好出嚟抽水
林鄭真係好鬼冇品
真心希望中央切換特首

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]