• 瀏覽: 27,884
  • 回覆: 322
  • 追帖: 2
比較願意

熱賣及精選

引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-9-21 11:34 AM 發表

多的公屋,居屋供應係好事,唔代表會多咗好多私樓,公私型7:3 比,已經着重在公型房屋。

好似星加坡咁,人人有屋住,私樓任你抄。
香港冇乜可能可以追到星加坡喺公共房屋方面,只能夠話盡量追多啲

硬好惡夢

引用:
原帖由 yee8688 於 2021-9-21 11:17 AM 發表

好明顯係幫緊地產商將啲曬緊太陽嘅農地攞出來發展,咁樣做反而可以開發賺多啲,對發展商有利!
有籍口用阿公錢建基建 發展商慳唔少先真🤣

夾硬搶人地嘅地自己用
究竟香港行緊資本主義定係社會主義
唔違反基本法咩?

不過…我非常支持咁做 地產佬等仆街特別姓施果啲

引用:
原帖由 Kitchankityee 於 2021-9-21 11:38 AM 發表

硬好惡夢
點會係惡夢呢?起多啲公屋車屋俾人住係好事不不過唔知要等幾多年之後了,你就繼續交租幫業主供樓對業主都係好事

今朝股市開市跌300幾,之後轉升,宜家又跌緊百幾點,市場投咗一票!

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-9-21 11:39 AM 發表

有籍口用阿公錢建基建 發展商慳唔少先真🤣
梗係啦你估發展商傻嘅咩係

引用:
原帖由 yee8688 於 2021-9-21 11:17 AM 發表

好明顯係幫緊地產商將啲曬緊太陽嘅農地攞出來發展,咁樣做反而可以開發賺多啲,對發展商有利!
將佢地啲土地起好多公屋可以賺咩?😂

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-21 11:00 AM 發表

"我覺得今天他們都比較很願意配合特區政府的政策"

唔見棺材唔流眼淚  
鎌刀+槌仔原來唔係牆上既裝飾…

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-21 11:43 AM 發表

將佢地啲土地起好多公屋可以賺咩?😂
公屋只係政府起,佢哋只係付出部份土地,但但因為開發令到佢另外部份嘅土地升值及可可以發展私人住宅賺錢!

引用:

其實啲農地大部份冇路冇排污,發展商就係等政府起好哂啲基建,先去起樓,因為地積比完全唔同計法。但之前其實係邊啲人唔俾政府係農地做嘢?班政棍連初期研究報告都唔俾做!

發展商與政府的合作關係是好幑妙, 不祇是零和遊戲。

班地主真係,冇腰骨,跪低,呸!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]