• 瀏覽: 2,457
  • 回覆: 16
請問雙糧計唔計人去入息限額?

熱賣及精選
引用:
原帖由 血~ 於 2021-9-21 08:47 AM 發表

請問雙糧計唔計人去入息限額?
你又收又點會唔計

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-9-21 02:41 PM 發表

你又收又點會唔計
想請問係計落12月還是除12計落每一個月

引用:
原帖由 血~ 於 2021-9-21 03:23 PM 發表

想請問係計落12月還是除12計落每一個月
咁你申請緊啲咩先?

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-9-21 04:20 PM 發表

咁你申請緊啲咩先?
天倫樂加番個名入父母公屋之前曾經有名的,怕入息過左加唔倒

引用:
原帖由 血~ 於 2021-9-21 04:40 PM 發表

天倫樂加番個名入父母公屋之前曾經有名的,怕入息過左加唔倒
加哂落申請時段收嘅非固定收入再除12
自己睇申報表第9頁有教

另外,加戶入息限額跟富戶政策,都幾難過額

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-9-21 05:10 PM 發表

加哂落申請時段收嘅非固定收入再除12
自己睇申報表第9頁有教

另外,加戶入息限額跟富戶政策,都幾難過額

師兄可唔可以幫手搵搵加戶既資產限額我搵唔倒🙏🙏🙏

引用:
原帖由 血~ 於 2021-9-21 05:32 PM 發表

師兄可唔可以幫手搵搵加戶既資產限額我搵唔倒🙏🙏🙏
https://www.housingauthority.gov ... 1120C (3-2021) .pdf

計的

跟本住公屋,房屋署係唔比你地向上流,資產審查最好你唔好叫公司出花紅什麼獎金,股票股息,呢啲係用嚟增值,但又要計落入息度,過額就要交倍半或兩倍,即是我辛苦得嚟都要用嚟交租,咁我做乜要向上姐,就好似我明明薪金唔過額,但公司出花紅及股息就令我要交倍半租金...有錯請指教

引用:
原帖由 fai514 於 2021-9-23 08:51 AM 發表

跟本住公屋,房屋署係唔比你地向上流,資產審查最好你唔好叫公司出花紅什麼獎金,股票股息,呢啲係用嚟增值,但又要計落入息度,過額就要交倍半或兩倍,即是我辛苦得嚟都要用嚟交租,咁我做乜要向上姐,就好似我明明薪金唔過額,但公司出花紅及股息就令我要交倍半租金...有錯請指教
唔比你上流? 你交嗰倍半租金出邊都連劏房都租唔到

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-9-23 12:34 PM 發表

唔比你上流? 你交嗰倍半租金出邊都連劏房都租唔到
而家剩講公屋戶,你講出面嘅話冇得講...有能力我都唔想住公屋...

其實我嘅意思係想講花紅獎金股息呢類,應該計落資產而不是計落薪金果邊,一間公司出花紅正常都係睇你表現及生意額嚟出多出少,就因為我勤力出多左獎金而過額,我就覺得有啲不公...

引用:
原帖由 fai514 於 2021-9-23 03:03 PM 發表

而家剩講公屋戶,你講出面嘅話冇得講...有能力我都唔想住公屋...
兩公婆搵超過$39,100就要交倍半租,用綠表抽層350萬居屋,俾35萬首期,分25年還每月供$15000,仲剩$24,100用,點上流唔到 ??

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]