• 瀏覽: 9,628
  • 回覆: 59
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-20 16:29 發表

地產商利潤跌10%..唔等於樓價跌10%...
供應要增加->香港建築工人,資源有限->建築成本大增->地產商利潤減..

一手樓價=地價+建築成本+地產商利潤..
可能最終一手樓價跌好少...
阿爺要共富 即係話依幾十年佢地賺既賺夠了 要嘔返出黎 佢試下搵個會計師去同阿爺計 profit margin 睇下會點

熱賣及精選
點解咁零丁跌11%?點解唔係10%?12%?15%?20%?你點計出黎?

引用:
原帖由 laai 於 2021-9-20 03:55 PM 發表

跌唔落你賠差價?
好快即係幾時?
【業主急售】股市洗倉、私樓去貨慢 天后業主「走為上著」 低估價兩成狠沽柏景臺 分享至 樓市 Sep 20 2021 - 11:15

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.edigest.hk/321212/?u ... ium=Content-Copy_ED

中央只是不再容忍香港有"土地壟斷"行為 , 並不是要樓價跌

引用:
原帖由 michael 於 2021-9-20 05:46 PM 發表

中央只是不再容忍香港有"土地壟斷"行為 , 並不是要樓價跌
現時的高樓價建基於供應短缺基礎上, 基本因素如果轉變不跌好難

好老實,買唔到嘅始終買唔到

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-20 04:29 PM 發表

地產商利潤跌10%..唔等於樓價跌10%...
供應要增加->香港建築工人,資源有限->建築成本大增->地產商利潤減..

一手樓價=地價+建築成本+地產商利潤..
可能最終一手樓價跌好少...
中央就係要佢哋蝕住賣,回饋社會

跌計跌30-50%

平價樓幾多年後會出現?😄

支持等下先

引用:
原帖由 sunny2020 於 2021-9-20 03:52 PM 發表

新地,-9%
新世界,-10%
恒基,-11%
信置,-8%

樓價好快會跟隨急跌
香討真係好多高手

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-9-20 04:37 PM 發表

你睇下我呢個回覆, 建築成本, 可以做到好低

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30173528&page=13&pid=540564448#pid540564448
點解你唔上去內地四綫城市買?香港一成價錢。唔使等跌。

甘,黃藍都上街又點算

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-9-20 04:13 PM 發表

買平樓機會
不可能:
若樓價大跌, 銀行call loan, 失業, 燒炭…
樓價若大跌, 人工肯定都跌, 你估到時候
D地盤扎鐵佬會唔會上街先?…

引用:
原帖由 福建一幫 於 2021-9-20 08:01 PM 發表

不可能:
若樓價大跌, 銀行call loan, 失業, 燒炭…
樓價若大跌, 人工肯定都跌, 你估到時候
D地盤扎鐵佬會唔會上街先?…
樓價唔跌,點上車?上到車都一世做樓奴航空業大把人失業,旅遊業,零售業,無遊客無收入,有無人上街
近五年樓價升50%,最低工資呢5年升咗幾多? 樓是要來住,不是要來炒的

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]