• 瀏覽: 6,662
  • 回覆: 65
一堆人發樓瘟

熱賣及精選
引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-9-20 03:50 PM 發表

一堆人發樓瘟
this ?
https://finance.discuss.com.hk/v ... 99&extra=page=1

又升咗柒婆一巴!

經濟日報又做野啦😁

內房水份深可以大減價賣樓,香港成本高發展商冇咩可能大幅減價賣樓,如何快速增加供應才是重點!

哈哈 內地樓唔跌係因為「間隔正常」
香港出哂名嘅「龍床盤」「納米樓」必定慘死
到時供應多咗 呢啲盤人踩人情況 會帶動樓價去返合理水平

即係「跌」硬

淨係一個限跌令已經睇得出上面班領導有幾低能啦,乜樓價可以限跌架咩?得,你咪睇下有乜後果囉,自欺欺人

引用:
原帖由 fb4ac05518900b 於 2021-9-20 03:48 PM 發表

住家樓個租值先至係無底深潭 因為他朝人人有屋住 個個租客變曬業主 住家樓只係得番住嘅價值 都唔知點估價
"買樓投資"呢四個字將會成為歷史, 自住可以, 諗住買嚟租出去等人幫你供樓呢支歌仔已經無得唱,以前有反對派幫你班業主拖政府後腿減少土地供應, 今天反對派咩下場? 唔駛多講。 國安法後, 亞爺揸旗,你仲夠唔夠膽係佢面前gogogo, 我只能送上一句: 買棺材要知埞。

應該推跌佢變50萬一間屋,政府掃貨,再用成本價租賣給弱勢社群(但禁絕再炒賣:甚至立終身合約。到死才可以放售、轉名、) )

共富,每人派一層樓

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-20 03:19 PM 發表

唔跌推到跌,勿跟中央作對
97 大跌之後香港係點, 推跌好易, 政府無賣地收益之後要加稅

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-9-20 04:04 PM 發表

"買樓投資"呢四個字將會成為歷史, 自住可以, 諗住買嚟租出去等人幫你供樓呢支歌仔已經無得唱,以前有反對派幫你班業主拖政府後腿減少土地供應, 今天反對派咩下場? 唔駛多講。 國安法後, 亞爺揸旗,你仲夠唔夠膽係佢面前gogogo, 我只能送上一句: 買棺材要知埞。
係根本連買嚟住嘅價值都冇呀 買層樓又要畀首期 即係放棄埋首期嘅利息 另外仲要供樓俾利息 仲要自己負擔差餉地租管理同埋維修費 最重要唔係呢啲係層樓已經冇咗升值潛力 要住我不如去租算 他朝大量空置住宅單位推出 係啲業主貼錢求你去租添

引用:
原帖由 COMCAST123 於 2021-9-20 05:00 PM 發表

97 大跌之後香港係點, 推跌好易, 政府無賣地收益之後要加稅
推左先講,最多到時加稅

呢期你亞爺我搞緊深層次D嘢!你地4隻嘢應該知典做喇如果唔係後果自己L喇!

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-9-20 03:10 PM 發表

唔大跌又如何, 有價無市, 樓會和租值一直陰跌
舖租已經回到80年代了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]