• 瀏覽: 25,148
  • 回覆: 238
  • 追帖: 5
樓主朋友諗吓返大陸買,應該都有好多選擇,香港貴到飛起

熱賣及精選
引用:
原帖由 witcher 於 2021-9-19 09:21 AM 發表

叫佢上嚟
畀我哋bin c
多D呢啲戇鳩仔
比我地玩
show 下我地有錢高人一等
香港最好玩
充滿階級分別
比香討仔撚下啲低等人
香港分九大卡屎

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-19 09:20 AM 發表

2012已經開始升, 佢已經追唔到
其實人到中年,如果不是專業人士及政府工,收入開始持平甚至下跌,當樓價向上但收入下跌,變相永遠上唔返車

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-9-19 09:47 AM 發表

現實中
閣下人工有大幅增加
比層樓升幾多個開
重要

如是真
假設收租樓200萬(2014)
,租金7000
俾30%首期
供款140萬
自己說6年供完
1400000/6/12-7000
個個月貼12000
上述巳經不計利息,雜費

似2008上車
到2014買收租
人工增幅應該無這麼大
閣下應該不止80000/月
你數口真醒!其實呢10年有跟朋友夾份搞網上小生意的

支持

引用:
原帖由 hkboy 於 2021-9-19 10:05 AM 發表

其實人到中年,如果不是專業人士及政府工,收入開始持平甚至下跌,當樓價向上但收入下跌,變相永遠上唔返車
正是, 所以話佢餘生將活在痛苦與自責中, 翻唔到身, 可以算係社會失敗者

引用:
原帖由 hkboy 於 2021-9-19 08:25 AM 發表

另一真人真事,我小學同學2007年上車買了九龍某3房舊樓,2010賣了自住樓賺咗180萬,之後租天水圍至今,佢賺果180萬當年已買咗部E240及畀曬呢11年租金,最近部E仔已劏,繼續租嘉湖,佢同我講依家真係很後悔當年決定,以上是真人真事
賣自住樓去買奢侈品,點會有好結果?

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-19 08:28 AM 發表

賺咗唔係換大D又奇怪, 2010年渣住呢舊錢full paid 大把選擇
冇腦!2007冇做按揭?
2010賺咗180萬加埋一啲本金夠full paid 仲換大啲?乜logic?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-19 10:23 AM 發表

賣自住樓去買奢侈品,點會有好結果?
佢賣了自住樓,有少少錢就洗腳唔抹腳,佢以前經常去high tea,出入經常揸車,佢依家不是很窮,只是無物業,但老咗退休唔知佢住邊,anyway, 不要賣自住樓變租客

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-19 07:54 AM 發表

80後, 由廿幾歲等到依家過四十歲仲等緊, 佢已經放棄買樓, 性格亦變得古古怪怪, 餘生在絕望同痛苦中渡過, 反觀佢同輩朋友個個買哂樓組織幸福家庭, 佢就一支公食自己, 真人真事
冇單開?

引用:
原帖由 estateman 於 2021-9-19 10:31 AM 發表

冇單開?
真人真事, 只想分享下

有朋友2002買了粉嶺新樓2房,後來因鄰居小事三幾年後賣樓,租住先!可能單身樓價又上左,冇動力買番,一路升一路越來越偏激,經過佔中及反送中,最後去左台灣!

引用:
原帖由 hkboy 於 2021-9-19 10:30 發表

佢賣了自住樓,有少少錢就洗腳唔抹腳,佢以前經常去high tea,出入經常揸車,佢依家不是很窮,只是無物業,但老咗退休唔知佢住邊,anyway, 不要賣自住樓變租客
自己有樓,如無小孩
一樣會出現有錢
(一樣可以加按貼生活費)
興有否樓是無關

其實是無問題
上文親戚做過租租超過十年
從來無出現過上述問題

反而和個人人工水平和有否大幅增加有關

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-19 10:13 發表

正是, 所以話佢餘生將活在痛苦與自責中, 翻唔到身, 可以算係社會失敗者
為什麼親戚無這些feeling
應該和賣自由樓有否無關

親戚仲說做租租仲自由左

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-19 08:14 AM 發表

佢07年俾人跣叫佢唔好買, 一等等足14年都未上到車
呢d又無得懶人,如果佢心態仲係覺得自己買唔到樓,係因為人地跣佢,咁佢只係唔肯面對自己的錯誤決定

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]