• 瀏覽: 49,168
  • 回覆: 324
  • 追帖: 3
+5
解決提出問題的人,一向是這樣

大陸收歸恆大國有。邊個來收數。想死嗎,

引用:
原帖由 危機 於 2021-9-19 12:31 AM 發表
證明大陸共產黨法律 連債都唔可以追 負面新聞唔可以播
其實全世界,追債,"正式"途徑只有法院/法律所設機制解決.

任何其他方法,不論由合法開始,例如上門平心靜氣追討,去到甚至不合法行為,放火打人恐嚇之類,只要債仔夠爛,可以不顧聲譽/面子/尊嚴,又或真系冇錢冇得還又好.債仔的確一律可以不理會.

當然心理上,情理上,甚至日後長遠後果關係上,另一回事了.

對於債主,情緒發泄,人之常情,唔通坐係度等人自動還錢咩?特別商業世界,人欠你,你又欠其他人,法律解決,但時間唔容許你法律解決.

買大陸野就預咗渣都乜嘈乜 坐幾年反省下先啦

引用:
原帖由 假波多 於 2021-9-19 08:08 AM 發表
買大陸野就預咗渣都乜嘈乜 坐幾年反省下先啦
放心啦, 好快到香港啦

引用:
原帖由 阿布拉莫域 於 2021-9-18 10:45 PM 發表
被收割了只好發爛渣…

https://youtu.be/qUzBDFkK908
條女講得好咁, 恆大爭咁多錢, 點解唔拉佢地, 要拉個老百姓?

習近平:話 "老百姓的幸福就是共產黨的事業"
http://politics.people.com.cn/BI ... c1024-31311104.html

跟雷曼兄弟一樣,如果恆大破產,債劵立刻燮廢紙

Total lost 

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-9-18 10:53 PM 發表

當年買雷曼,難道不是嗎?
雷曼冇公安上門

引用:
原帖由 呢個黃色流彈 於 2021-9-19 12:26 AM 發表
其實有幾多人真係睇晒佢成條片?
或者有留意聽條女講乜?
條女話係同恆大做生意有結款虧欠,
同埋佢話自己唔係剩係做恆大呢一單,
聽落佢唔似係投資虧損嘅人,
似係包攬做咗工程之後恆大冇找數或找少咗佢8球。
d國語講得太快。個女又太大聲唔想去聽多次。 btw. 我睇晒成條片

債券同股票唔同!債券形式上係等同借錢俾你收息!是定額及有約束性的條款!股票係乜好多人都知啦!好聽就投資唔好聽就投機!係可升可跌的一個用$控制的遊戲!實際升跌也可以同業務本身無掛鈎也可!現在人哋係買債券喎!你話佢貪高息唔啱可以!但不能說佢錯!因為恒大呢啲叫債務違約

債務違約無犯法,曹條朴街就犯法

引用:
原帖由 220 於 2021-9-19 12:31 AM 發表

只有香港人才會覺得有問題,因為香港人都是刁民,永遠不守法,日日諗住違法達義,中國依法辦事,投資係自願的自己也清楚有風險,輸了上人公司嘈點解唔去找律師告佢呀!
只有香港人諗住嘈就可以解決問題,唔滿意就會打殺燒來解決問題,2019年全世界也看出香港人的劣根性
只是一班反中亂港犯民曱甴才會這樣,今時今日絕大部份香港人都吾系甘嘅

利大本無歸

以前一直冇爆過D人咪覺得實安全...
一直有息收實爽YY

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]