• 瀏覽: 25,538
  • 回覆: 235
  • 追帖: 3
我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一個再唔係國際金融中心既香港。可能我既分析會錯,以為香港樓價繼續飛天,但呢一刻我相信對大家黎講,買樓既意欲同信心大降,起碼我自己係信心盡失,以前我仲細唔明咩叫信心危機,我而家好深刻體會到,我都唔希望見返以前負資產有人要燒炭既時候,祝香港人好運

熱賣及精選
我估橫行冇升得咁癲, 始終地少人多

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:22 AM 發表

我估橫行冇升得咁癲, 始終地少人多
地少人多係假象,只是肯收返新界既農地,開郊野公園邊陲,同取消丁權就有大量土地

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:25 AM 發表

地少人多係假象,只是肯收返新界既農地,開郊野公園邊陲,同取消丁權就有大量土地
你不如話填平維港, 剷平維園, 大把土地

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:28 AM 發表

你不如話填平維港, 剷平維園, 大把土地
而家仲有咩唔做得?

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
保皇黨又專幫新移民插隊公屋
搞到本地人反而上唔到樓

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

而家仲有咩唔做得?
快去777建議立功

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
保皇黨又專幫新移民插隊公屋
搞到本地人反而上唔到樓
新移民人上人, 本地人只係三四等賤民, 你要分清莊閒

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:34 AM 發表

新移民人上人, 本地人只係三四等賤民, 你要分清莊閒
應該要有千萬元資產以上先可以申請家庭團聚來港 國內人有錢 要有要求先合理

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:40 AM 發表

應該要有千萬元資產以上先可以申請家庭團聚來港 國內人有錢 要有要求先合理
從來冇話合唔合理, 中意點就點

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:25 AM 發表

同意

我前排都係用呢個原因叫家人睇定D, 結果無買到

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:40 AM 發表

應該立即立法取消每日150,通街都係煲冬瓜大媽,定唔順

回歸咁多年呀爺點玩仲未知?要發展開放,但係必須以穩定行先,以A股為例不應大升亦不可以大跌,所以穩中發展而不是打壓,吾好成日估呀爺想乜會整死香港,用實事求證,事實上呀爺所做好多都是雙贏局面,近期亦有吾少有級數人仕講香港嘅地位好難比其他城市取代

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-18 08:58 AM 發表

回歸咁多年呀爺點玩仲未知?要發展開放,但係必須以穩定行先,以A股為例不應大升亦不可以大跌,所以穩中發展而不是打壓,吾好成日估呀爺想乜會整死香港,用實事求證,事實上呀爺所做好多都是雙贏局面,近期亦有吾少有級數人仕講香港嘅地位好難比其他城市取代
我唔係話阿爺要整死香港,只係講而家已經出現信心危機,對將來既政策、制度有擔憂,一個香港人以往熟悉既遊戲玩法要改變,可能有人仍然充滿信心既,但我相信有一部分人而經信心動搖

提示:支持鍵盤翻頁左 右