• 瀏覽: 25,778
  • 回覆: 235
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 dannydanny2021 於 2021-9-18 01:03 PM 發表

97 年改變咪仲大,信心危機更可怕,最後點?華人都係鐘意樓,你會唔會全部資產100% 揸股票?
唔好用你個世界去諗,香港大把有錢人,求其配置10% 物業都夠買起哂d 樓,自從辣招後已經無哂炒家,如果唔係有辣招大把人可以買多幾件,銀紙貶值要搵野買
可能你講得啱既,但我係咁睇,買大定買細都冇所謂,係個人選擇,只要個遊戲規則一早講好係點既就冇問題,而家係唔知個遊戲規則係咪要改,同埋點樣改,定係 keep 住任改,咁我選擇唔玩而已

熱賣及精選
引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
保皇黨又專幫新移民插隊公屋
搞到本地人反而上唔到樓
嚴打買樓,買第二層收租既就要比同等樓價既稅。

引用:
原帖由 ilovehuskymuch 於 2021-9-18 10:19 AM 發表

長遠樓市會有秩序地下跌,但不會一下大跌
邊有那麼理想,你話跌幾多就幾多?

引用:
原帖由 秋天純情的寶寶 於 2021-9-18 12:44 PM 發表

地產商又出動水軍來帶節奏了,好可怕,就是不想讓港人有房住,就是想要港人當地產商的奴才
坦白從寬,抗拒從嚴  

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
請問香港出現過幾多信心危機?
又請問美國,中國出現幾多次信危機?
我唔會話今次會冇事。
就好似人生,每次大病都可能致命。
如果,你有90歲命,你估你冇出現過健康危機,生命危險?
所有事都有風險,香港有更多80後唔參加投資,結果依家風險比你更大。
人生出世後就得到一張入場券,唔玩風險始終比玩風險大。

引用:
原帖由 馬路G友 於 2021-9-18 01:01 PM 發表

共富即共產啊,仲升?
波叔都講咗要共同處理了

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
拜託租租繼續租

為明日大嶼開路
叫各地產商唔好再搞小動作
新界地主如想賣地請早減價
唔減就留返自己養草

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:25 AM 發表

地少人多係假象,只是肯收返新界既農地,開郊野公園邊陲,同取消丁權就有大量土地
咁樣對有需要住屋的市民唔好咩!

支持!樓市要冷不要熱

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:34 AM 發表

新移民人上人, 本地人只係三四等賤民, 你要分清莊閒
冇錯!只要你係香港出世,就係阿爺眼中釘,政治成份差劣!一世都唔會好過

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
講得岩!主要是公屋收入上樓資格問題同新移民插隊根本有大部分人士是想上公屋吾是要買私樓,因為佢哋人工吾太高又吾太低就算跌20%都未必買到

引用:

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
一直幫新移民上樓,呃着數係犯民屎厲山同蔡耀昌

前海規劃已定,唔通駁埋鐵路比內地人黎港買樓咩,只有香港人去前海買樓

我希望跌,方便換樓

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]