• 瀏覽: 25,782
  • 回覆: 235
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
平穩

熱賣及精選
引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
最驚既黑暗時期都已經過去... 相信明天會更好

引用:

地產商又出動水軍來帶節奏了,好可怕,就是不想讓港人有房住,就是想要港人當地產商的奴才

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 12:01 PM 發表

香港人深處係有堅實既買樓意欲,但係建基於可以令自己財富增加,假如不能的話,呢個買樓意欲會暫時熄滅,直至樓價上升預期返黎
樓價預期跟通帳上升得唔得?如果要買樓致富,又食又拎,咁則係炒樓啫!如果全民都係炒賣,學子華話齋:你賣層樓俾我,我調高個價,又賣番層樓俾你,咁大家就發達啦,香港就發達啦!香港嘅前途就係咁⋯⋯先嘞!

引用:
原帖由 SuperSimpleLife 於 2021-9-18 12:28 PM 發表

老實講,依家賣樓嘅有幾多個係蝕錢嘅?如果睇淡樓市咪賣樓囉,又冇人唔俾你賣。啲人講到世界末日咁,但又唔肯止賺喎,係咪思覺失調?
大把而家賣樓要蝕,尤其而家樓價高,稅加AA都講緊幾十萬,以白石角整區為例扣埋呢啲雜費我可以話超過七成人係冇錢賺要蝕

引用:
原帖由 秋天純情的寶寶 於 2021-9-18 12:44 PM 發表

地產商又出動水軍來帶節奏了,好可怕,就是不想讓港人有房住,就是想要港人當地產商的奴才
正苦可能想見到多啲,人口老化,孤獨老人,可能開心D

引用:
原帖由 op42 於 2021-9-18 12:13 PM 發表

如果你要劈2成才肯入就証明上升動力不足,買咗都難升,上年年中我高當時市價3%入我都即買,但現在我就不會囉,你明分別嗎?
如果有水晶球話你知10年樓價不升你都冇興趣'收租'啦
我不是説樓市會跌二成,我甚至覺得慢升機會比較大,我的意思說如果有人竟然相信這樣的消息就要劈價走路,我不介意接佢貨買多層。(其實我年頭時已買多了一層樓)。當然遇上減兩成的盤要緣份,要業主覺得香港末日,前景暗淡,加上一個口材好叻的AA又幫手唱淡,同時業主又等錢用,幾樣同時發生才行。

引用:
原帖由 op42 於 2021-9-18 12:48 PM 發表

大把而家賣樓要蝕,尤其而家樓價高,稅加AA都講緊幾十萬,以白石角整區為例扣埋呢啲雜費我可以話超過七成人係冇錢賺要蝕
稅同經紀佣金一早就知,自己想一想,當初買樓係為乜原因?無非係想賺其他香港人的錢?依家賺唔到其他香港人的錢就唔開心?
咁原本要高價同你接貨的香港人,將來可以平啲買,佢哋是否會更開心?大家都是香港人,只是如何分配問題,香港作為一個整體有何損失?

共富即共產啊,仲升?

97 年改變咪仲大,信心危機更可怕,最後點?華人都係鐘意樓,你會唔會全部資產100% 揸股票?
唔好用你個世界去諗,香港大把有錢人,求其配置10% 物業都夠買起哂d 樓,自從辣招後已經無哂炒家,如果唔係有辣招大把人可以買多幾件,銀紙貶值要搵野買

引用:

香港人自己申請啦。 有咩辦法, 反中反到出哂面

但是新聞又話指數過去幾個月都活躍

小心啲好,唔好去太盡。
假設某個屋苑被有心人製造一兩單創新高成交,例如mark up 10%,一個區找幾個指標屋苑做同一動作,就做了個假象出黎,一大班傻羊就俾人帶著走,高價接貨,不斷loop。😲
至於乜野有心人會做呢啲野,邊個係最大得益者?自己諗下如你做莊會唔會咁做,成本低效果高又唔算犯法。😌
以上係我發夢做莊諗出黎嘅,鳩up下啫。😄

都未見過大蛇痾尿,少少風浪就過大反應,買樓信心大跌只係你一廂情願,睇多半年至一年樓價升定跌就知你嘅擔心有無出現

引用:
原帖由 灰色侵略 於 2021-9-18 09:45 AM 發表

取消丁權!取消不平等條約!
是支持林太

只針封這問題

就一定要換特首才有機會能解決

林太從發展局局長到特首到解決不了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]