• 瀏覽: 25,777
  • 回覆: 235
  • 追帖: 3
問題係買唔起。

熱賣及精選
引用:
原帖由 蘇屈 於 2021-9-18 11:49 AM 發表

港人買樓意慾其實無變,但炒樓意慾則大幅下降
香港人深處係有堅實既買樓意欲,但係建基於可以令自己財富增加,假如不能的話,呢個買樓意欲會暫時熄滅,直至樓價上升預期返黎

開發前海是邊緣化香港的備手,香港人聽聽話話仲比你係香港玩,唔聽話前海取代香港,貨幣電子化,再搞個前海特區,制度、貨幣再轉移,再加埋人才轉移,有什麼是香港做到前海做不到的?。一個沒價值的地方樓價斷崖式下跌,哪怕4大家族有大把地在手,只要風向一轉,沒價值的東西如三四線城市土地馬上跌破地底價。比你拿著現值幾千億的土地但前景向下的地方有用嗎?

中央而家覺得騰籠換鳥都太慢啦,直接做備手打殘你香港人。聽話就黎唔聽話就走,等20年香港死得7788連講數既條件都無啦再慢慢收拾你。

別忘記距離2047年得返25年,前海成熟後香港的地主們不聽話還有運行嗎?地主持有的是地皮是股權而非幾千億現金或黃金,要打壓一個地區樓價很簡單,一個政策落黎絕對玩死你。

起多啲居屋同將居居的資產審查放鬆,已經可以打殘龍床盤同細價樓,正常兩、三房都唔太受影響

引用:
原帖由 rj168 於 2021-9-18 10:22 AM 發表

同意未來幾年橫行或慢牛式上升。全世界資產過去兩年都上升反而香港橫行,其實已形成10-15%的安全網。

中央的意思我猜是叫大地產商不要樣樣都賺到盡,什麼蚊型樓,擋房扮豪宅,工作平台之類不要太過份。其實地產商早已有共識不想個市被炒上去。反而慢牛式跟通賬每年升3-4點最能平衡和滿足不同stakeholders 的利益。如果有業主心態弱騰晒雞去劈2成放盤,我好樂意去接貨買多層收租。
如果你要劈2成才肯入就証明上升動力不足,買咗都難升,上年年中我高當時市價3%入我都即買,但現在我就不會囉,你明分別嗎?
如果有水晶球話你知10年樓價不升你都冇興趣'收租'啦

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
依家啲樓都未跌價,樓主咁驚要燒炭,不如趁現在樓價高企,放咗你哋樓保平安?如果唔肯賣,等於樓主並非看淡樓市前景。

引用:
原帖由 op42 於 2021-9-18 12:13 PM 發表

如果你要劈2成才肯入就証明上升動力不足,買咗都難升,上年年中我高當時市價3%入我都即買,但現在我就不會囉,你明分別嗎?
如果有水晶球話你知10年樓價不升你都冇興趣'收租'啦
有代理話樓價有得傾,因為股市跌,業主有一成左右減

引用:
原帖由 SuperSimpleLife 於 2021-9-18 12:15 PM 發表

依家啲樓都未跌價,樓主咁驚要燒炭,不如趁現在樓價高企,放咗你哋樓保平安?如果唔肯賣,等於樓主並非看淡樓市前景。
就算現在放都系有價冇市,遲D放就可能冇價有市

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-18 12:19 PM 發表

就算現在放都系有價冇市,遲D放就可能冇價有市
有價冇市?肯市價放一定有市,但如果要吊高來賣,咁就冇得講了,唔通你想個買家第日燒炭咁黑心咩?

引用:
原帖由 BYCC123 於 2021-9-18 11:55 AM 發表

同一半香港人過唔去,
去扶持另一半廢人?!香港樓係一半香港人性命。
打擊一半香港人,扶持一半香港人?點做都係唔會全贏,全部人受益

上面d樓價都貴到撲街啊。
上面學區房大跌,肯定都玩死好多有學區房人。

打擊靠自己努力的人去扶持廢人?上帝之手

上面d土地都賣得好貴……

請上面示範下唔收地價,只管起樓啊

即使解決沒樓問題,
但又會產生新問題。

打死樓價,對有樓人士公平咩?
有樓人士 ...
同意! 如要只打擊努力工作去買樓既人, 我十分唔同意!

D呃公屋既公屋L, 做地盤幾萬蚊收入, 出現金糧, 大陸幾層樓收租,
呢班先係真正擺住公屋, 白痴政府唔理, 由佢地坐大, 起碼呢D人佔左公屋群組一半....
呢批呃公屋L 衰過D淡友...

業主交足所有稅收, 其他賣地收入, 政府支付基層福利, 如果要整頓房屋市場, 敢呃公屋班公屋L都要整頓,
交還公屋, 令到人人有屋住. 民生: 所有超市, 公共交通, 食市, 人工一齊減, 這先叫幫助到市民.

引用:
原帖由 SuperSimpleLife 於 2021-9-18 12:22 PM 發表

有價冇市?肯市價放一定有市,但如果要吊高來賣,咁就冇得講了,唔通你想個買家第日燒炭咁黑心咩?
所以好多銀行估唔到價,撻訂多

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:40 AM 發表

應該要有千萬元資產以上先可以申請家庭團聚來港 國內人有錢 要有要求先合理
來港讀書的大專生都可以申請成為香港人架

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
通常d危機係不經不覺發生
今年咁樣反而令一d遲啲仲爆得勁嘅嘢爆左先

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-18 12:25 PM 發表

老實講,依家賣樓嘅有幾多個係蝕錢嘅?如果睇淡樓市咪賣樓囉,又冇人唔俾你賣。啲人講到世界末日咁,但又唔肯止賺喎,係咪思覺失調?

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-18 12:25 PM 發表

似乎近排很嚴謹慎重批出按揭

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]