• 瀏覽: 25,781
  • 回覆: 235
  • 追帖: 3
取消丁權!取消不平等條約!

熱賣及精選
引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
保皇黨又專幫新移民插隊公屋
搞到本地人反而上唔到樓
呢個係怨氣所在!

引用:
原帖由 灰色侵略 於 2021-9-18 09:48 AM 發表

呢個係怨氣所在!
無左置業階梯,尤其是劏房...,

近2年發生太多事,世界出現巨變,深覺未來沒有事是不可能發生的!我一直是樓市大好友,認同樓主部分睇法,大家似乎睇漏了一點,阿爺視角跟香港人完全不同,一直高呼一國兩制繁榮穩定,我相信中國政府也不想香港走下坡沉淪,但他們一句顧全大局維持國家穩定就可改變任何政策,此一點值得大家深思

其實香港唔係唔夠樓, 你出街睇下d樓密密麻麻.
核心問題是人口太多....

長遠樓市會有秩序地下跌,但不會一下大跌

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:22 AM 發表

我估橫行冇升得咁癲, 始終地少人多
同意未來幾年橫行或慢牛式上升。全世界資產過去兩年都上升反而香港橫行,其實已形成10-15%的安全網。

中央的意思我猜是叫大地產商不要樣樣都賺到盡,什麼蚊型樓,擋房扮豪宅,工作平台之類不要太過份。其實地產商早已有共識不想個市被炒上去。反而慢牛式跟通賬每年升3-4點最能平衡和滿足不同stakeholders 的利益。如果有業主心態弱騰晒雞去劈2成放盤,我好樂意去接貨買多層收租。

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
前海用港幣?行香港法?經濟案件係香港審?

我都係靠買樓賣樓累積一定資產,但如果政策控制得好,我唔反對有效監管樓價。之前好多年青人話上唔到車,希望樓價下跌可以幫佢地一把。

可能我已經止岸,對未來樓價下跌冇咁大反應吧。不過,最怕係政策失控,搗死香港經濟

分析有道理,習大大喜歡迎難以上, 那怕得罪任何利益階層。 在國際層面一樣企硬,哪怕樹敵。

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
港人買樓意慾其實無變,但炒樓意慾則大幅下降

同一半香港人過唔去,
去扶持另一半廢人?!香港樓係一半香港人性命。
打擊一半香港人,扶持一半香港人?點做都係唔會全贏,全部人受益

上面d樓價都貴到撲街啊。
上面學區房大跌,肯定都玩死好多有學區房人。

打擊靠自己努力的人去扶持廢人?上帝之手

上面d土地都賣得好貴……

請上面示範下唔收地價,只管起樓啊

即使解決沒樓問題,
但又會產生新問題。

打死樓價,對有樓人士公平咩?
有樓人士點樣節衣縮食儲首期買樓你知嗎?

始終,人人生而不平等
不同家世,不同身體狀況,不同智力……

沒所謂絕對公平……

要消滅不公平?
只能起多d公屋,賣d居屋

引用:
原帖由 蘇屈 於 2021-9-18 11:49 AM 發表

港人買樓意慾其實無變,但炒樓意慾則大幅下降
買樓的需要多數成年人都想,但需求就主要視乎薪金,一年都係得6萬個住宅成交,上車的需求都唔知有無1萬個

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]