• 瀏覽: 25,780
  • 回覆: 235
  • 追帖: 3
瘦田冇人耕 耕開有人爭羊群心理 大陸 樓宇已經唔值錢 香港點會走得喇 好快 資金就返去 股票 有錢冇掟洗

熱賣及精選
引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
炒樓點解要打擊?因為英國歷史都有教,封建制度地主玩晒,窮人死得結果最後反政府,香港已經剛剛衰咗一次,中央係唔會蠢到俾香港短期內同一原因再衰多一次。

老實講,李十X一早已經叫人量力而為,係D傻仔以為好好玩又供又呃,與人無尤。

樓價大跌, 儍的嗎, 依家香港有好L多炒家咩?

引用:
原帖由 michael 於 2021-9-21 10:39 AM 發表

樓價大跌, 儍的嗎, 依家香港有好L多炒家咩?
其實都好多人手上超過一個物業,大把人炒緊唔出聲,幫個仔買樓但一毫子都唔駛個仔出。

我想知如果樓市唔升,只會一路微跌,咁香港仲會唔會咁多住屋需求?

呢十年應該升左倍幾啦⋯⋯跌少少算乜

如果你咁諗
你首先要做既,唔係講買唔買樓
係應該即刻安排移民
危言聳聽

引用:
原帖由 x201191 於 2021-9-18 11:41 AM 發表

唔止要增加土地
而家持有大量地皮既地產霸權、鄉黑
同大量單位既炒家
都應該要被嚴正辦理
要在香港人心中
永久確立房住不炒既信念
同意嚴正辦理大量囤積地皮既地產霸權、鄉黑, 但不同意嚴正大量單位既炒家,  我相信大部分人都係靠自己努力工作,抓緊機會去致富,對香港都有付出,唔希望憎人富貴,厭人貧!

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:25 AM 發表

地少人多係假象,只是肯收返新界既農地,開郊野公園邊陲,同取消丁權就有大量土地
唔好自我安慰

引用:
原帖由 現代足球 於 2021-9-21 10:50 AM 發表

其實都好多人手上超過一個物業,大把人炒緊唔出聲,幫個仔買樓但一毫子都唔駛個仔出。
咁有咩問題?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]