• 瀏覽: 31,644
  • 回覆: 3
  • 追帖: 6
[今日借錢大手撈左好多貨!要分五年還!]

你第一句借錢去買股,係為咗被動收入(收息)?
呢個動機做法已經好大問題。
你肯定呢五年內股票一定有息派?派息率五年內不變?會唔會出現賺息蝕價?

熱賣及精選
引用:
原帖由 kwoksai960 於 2021-9-18 09:06 PM 發表

唔敢話100%肯定既,不過做下功課,睇番間公司過往數年派息紀錄,
再睇下佢果行將來有無得做,都可以估計到未來派息結果。

情況如班裡面一位同學次次考試入三甲,不會突然考第尾瓜?
說明歷史(以往紀錄)可以幫你提升命中率,不會百分百。
買股票等於買公司,同樣地,我想問閣下的公司餘下五年都一定有得做?
我相信閣下見工前也會想這個問題吧?看看有無前景才開始吧?

既然不能做到100%, ...
要搞清楚一點,前題係……樓主話去借錢買股票賺取被動收入(股息)。並不是單純的買股票賺股息的做法,即是以借貸資金去買股票套取息差。
這樣做法的難度及風險,如何肯定能做到……股票派息率大於借貸利率?以現時銀行借貸年利率大約三至五厘。五年期貸款,每月除了償還利息,還要償還本金。還有股價波動,可能賺息蝕價的風險。
有什麼股票……每年派息率穩定高於五厘以上,而股價波動風險又少?
要注意,很多股票派息率係以當時的股價為基數,股價處於不同的高低位,同樣派息五厘,獲取的股息亦會有很大的差別。

引用:
原帖由 fat-tiger 於 2021-9-18 08:09 PM 發表

我撐樓主,佢做法等同分5年月供股票,只是提前一炮過買入。
呢個方法work唔work,睇3樣嘢,
1. 揀股,要買超穩陣高息股,如內銀,中移動等
2.買入價要在鐵底位,如樓主呢兩日買,都算符合
3.樓主要確保自已份工係超穩定,如政府工,保證未來5年都可以供款
集齊呢3點,就等同月供5年股票
不同。你講少一樣嘢,樓主係借錢買股收息,有利息成本在內。

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2021-9-19 02:13 PM 發表

你講得好,要搞清楚。要搞清楚,便回到一個問題“有無做功課?”。
如果有做到,不至於100%準繩。因為世事難料,可能有天災人禍,令到計劃不能如預期。至於相差有多少,可以憑個人的常識與經驗得出。好似打工咁,如無意外,聽日都要返工,月尾有糧。有什麼意外?影響多大?每個人心中有預算吧。

你提的論點,可以分為三個部份去回答:
1.可能有賺息蝕價的風險
的確,前題是你對買的股票認識有多少?一隻 ...
你講的大道理,一定唔會錯。
即係街坊智慧,買股票只要低買高沽……就一定賺錢。何謂低?何謂高?今日的低位……可能是明日的高位。今日恒指24900是高位還是低位?早兩個月恒指27000亦有好多人話見底叫入市,
咁易做到……就唔會咁多人輸身家。

你舉例那隻2638港燈,現價$7.5已經係52週新低,意思……教人52週新低去撈低?可能下個月又有另一個52週新低喎!
如何掌握時機?現在是好時機?或是下個月?下兩個月……?就算以現價計算息率亦只有4厘2,如何能做到股息率大於借貸利率?怎樣套取息差?

附件

Screenshot_20210919-145500_AASTOCKS.jpg(124.33 KB)

2021-9-19 03:15 PM

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]