• 瀏覽: 31,646
  • 回覆: 15
  • 追帖: 6
今日借錢大手撈左好多貨!要分五年還!

如果d股唔變牆紙,一年後平均每月收息12000蚊!!!

本身意為達成目標會好興奮,到頭來無咩特別感覺,日子都係一日一日咁過…

我洗費好低,12000蚊唔算多,總算係自由啦掛,但原來仲迷惘左

試過同身邊既人分享,但發現大多數人都係迴避呢個話題,甚至眼紅。突然有一種孤獨既感覺

我知道錢係唔多,對高手門甚至係菜鳥

但係有無人可以分享下,個時既你係點!!?

熱賣及精選
引用:
原帖由 19天下 於 2021-9-18 11:50 AM 發表

見到你個ID就反肚,做乜改個咁嘅ID先?
個id開左咁多年
如果個陣咁識諗就好啦

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-9-18 12:15 PM 發表

人性

所謂朋友,會望你過得好,不過唔可以好過佢自己

世上只有兩個人(通常)會真心望你好過自己
真心只有父母最真心
睇黎天堂兄有豐富人生閱歷
請多多指教

引用:
原帖由 chanman兩件TKO 於 2021-9-18 12:38 PM 發表

股票求收息已經錯哂,就算reits都可以插到仆街,eg 87001 1270,要收息,只有玩老美嘅企業債
現金流係血
股價係心臟
兩者缺一不可

你又知我唔會股息雙收?

引用:
原帖由 maskman2020 於 2021-9-18 12:55 PM 發表

鋪王波叔未死前被動收入月過千萬,死時欠債上百億以上

所以有幾耐風流,死時9流流
我好天真咁諗
現在每月收息都推返人去平價收息股
只會愈黎愈多
如果唔衰貪心

引用:
原帖由 Peony8868 於 2021-9-18 01:45 PM 發表

小學雞一隻,等放血
錢生錢
我有五年時間守
期間亦有新錢去再投資

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-9-18 02:10 PM 發表

10幾年前試過借錢投機,隻股停牌,股市低迷,轉抄期指初期都輸多贏少,近年內功心法大成,每日贏100點左右或以上 !!  但都不太興奮,主要是已習慣左市場波動,做好止賺止賠,贏嘅機率好過打份工 !
每個人都有唔同專長
你講得出我信你做得到

利申我唔做短期交易

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-9-18 02:17 PM 發表

借錢付利息,再去收息。
一個行外人,計得叻過行內人。
係天才,定係蠢材?
你確定知道保險係點賺錢?
你根本唔識

引用:
原帖由 s336990 於 2021-9-18 02:18 PM 發表

做嘢更自由,更放膽丶放手去搏
夠膽做試驗囉

世界咁大丶咁有趣
又現正處於經濟極可能動盪(有小國改用虛擬幣)又很可能戰爭嘅時代
以前戰爭,或者可以上面變天,人民都要食飯
依家經濟貿易戰丶科技戰丶分分鐘病毒戰…
全部影響民生
你啲錢點步署丶被動收入是否穩定
下半世un un腳定乞米
幾刺激呀
正正係不確定性創造機會

引用:
原帖由 Roberts 於 2021-9-18 02:25 PM 發表

希望你揀啱股票。要記住,會瘋除左淨都可以唔派息,股市係一個毫無監管既賭博市場
多謝提醒
小弟會多加留意

引用:
原帖由 袋中善良的OL 於 2021-9-18 02:43 PM 發表

居然5號仔懶野之後,仲有人相信食息到老呢支歌仔...仲要係走去借錢買?!
咁7既idea唔係派膠就係輸到傻左既人
馬後炮我都要講:2015年個陣,我有同人講5號仔只值廿幾蚊

個個都當我傻仔

結果呢? 2020年咪去過廿幾蚊

但係廿幾蚊都唔應該買

只有同路人會明

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2021-9-18 02:53 PM 發表

你想有咩感覺?無論錢多幾多,又係一日3餐,日子又係甘過。
都係要返工架,但明顯宜家轉數快左無縛手縛腳既感覺

引用:
原帖由 神秘用戶 於 2021-9-18 09:24 PM 發表

老實講散戶9成人係輸家,你問d輸家點贏,無疑係問道於盲,輸家淨係識9吹,同你講冇可能,食息差的確係有可能,不過要小心賺息蝕價,只要計啱數同承擔後果,根本唔需要其他人認同,贏家從來都係少數人
八二法則!!?

最懷後果就係我失落個五年同輸升幅

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2021-9-19 10:11 AM 發表

有被動收入21000先算
所以下一個目標就係大過入息中位數

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2021-9-19 04:40 PM 發表

如果係收息角度來看,何謂高、低,要看個人價值觀和能力。以4.00%息率來說吧,有能力的人會話低。因為現在市況來說,要找一隻穩定派息的股票,有5.50%以上的話不是難事。以至於是什麼股票,要大家自行研究,始終每人喜好同信心不同。甚至乎,對賺價位的朋友來說,這個機會用來買股賺息,會說“傻的嗎?當然買趁低價買,等一排賺個20-30%”。同時有人話高,可以賺4.00%·,好開心,我曾在銀行櫃位聽過一位 ...
買入個時,我有同自己講夠啦夠啦,應該要滿足啦,所以今日大跌市我都係心如止水。

如果今日有人手正股既人未來有福了
但代表唔會跌,呢個時勢買得愈低贏既機會就愈大

本人預期跌到去23200咁上下,賣埋隻狗去投資都要

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]