• 瀏覽: 31,645
  • 回覆: 188
  • 追帖: 6
乜你仲未輸死咩。仲講乜野收息?

熱賣及精選
引用:
原帖由 WahahaGam 於 2021-9-18 02:32 PM 發表

其實財務自由係幻覺,迷思。

買股票收息其實係錯誤投資方法,買股票係資本增值。
可惜香港及大陸股原理上卜晒值,何來增值,何來複息効應?

假如:
1. 你收息$$ > 付出利息$$
2. 年期長期穩定, 唔會賺息蝕價 (短期沒問題)
3. 最好容易轉身, 要走就走 (可轉車)

就都可以

居然5號仔懶野之後,仲有人相信食息到老呢支歌仔...仲要係走去借錢買?!
咁7既idea唔係派膠就係輸到傻左既人

咩人會輸埋條命 就係借錢去賭錢嘅人

現時每年股息及定期利息約6萬,沒有負責,算係可以。

重點係買左咩股

盡有借錢利息幾多?
每月還幾多?

引用:
原帖由 兼職賭波大學生 於 2021-9-18 02:46 AM 發表

今日借錢大手撈左好多貨!要分五年還!

如果d股唔變牆紙,一年後平均每月收息12000蚊!!!

本身意為達成目標會好興奮,到頭來無咩特別感覺,日子都係一日一日咁過…

我洗費好低,12000蚊唔算多,總算係自由啦掛,但原來仲迷惘左

試過同身邊既人分享,但發現大多數人都係迴避呢個話題,甚至眼紅。突然有一種孤獨既感覺

我知道錢係唔多,對高手門甚至係菜鳥

但係有無人可以分享下,個時既你係點 ...
你想有咩感覺?無論錢多幾多,又係一日3餐,日子又係甘過。

引用:
原帖由 兼職賭波大學生 於 2021-9-18 02:46 AM 發表

本身意為達成目標會好興奮,到頭來無咩特別感覺,日子都係一日一日咁過…

我洗費好低,12000蚊唔算多,總算係自由啦掛,但原來仲迷惘左

試過同身邊既人分享,但發現大多數人都係迴避呢個話題,甚至眼紅。突然有一種孤獨既感覺

點會係被動收入?變數太多,包括股息的派發、本身股價等,每月被動收入?真係咪玩啦。

免息貸款?
認真便輸了

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-9-18 02:17 PM 發表

借錢付利息,再去收息。
一個行外人,計得叻過行內人。
係天才,定係蠢材?
如果係咁都得嘅話,仲邊度有人會開銀行同財務公司?個個都攞啲錢去買股票,咪賺得仲多?
呢個邏輯同睇相佬教人點樣有橫財一樣,如果真係掂嘅,佢使鬼咁兜踎響街邊同人睇相咩?一早自己發達啦。

識買一定買恆大

引用:

被動收入都係買樓 收租 啦, 買股票 玩下好, 早幾年買5號收息都PK啦⋯

近廿年 買樓 就係最佳 投資+被動收入, 97買海逸960萬,跌到5百萬,目前都二千幾萬⋯只可惜早放了⋯

引用:

.

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-18 03:06 PM 發表

如果係咁都得嘅話,仲邊度有人會開銀行同財務公司?個個都攞啲錢去買股票,咪賺得仲多?
呢個邏輯同睇相佬教人點樣有橫財一樣,如果真係掂嘅,佢使鬼咁兜踎響街邊同人睇相咩?一早自己發達啦。
現在半退休,未找到兼職工作,都是靠股票利息和賺差價生活,平均每月賺息1500-5000 如你忍手不放,未算真正蝕”因都是帳面數 有耐心守 遲早會升番。。我有幾隻長期收息股編號 但都是自己花時間上網找 你自己做下功課慢慢會找到。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]