• 瀏覽: 2,892
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-18 11:40 AM 發表

你個例子引證香港樓市是健康的,市民不是麻木去追貨,市場接受唔到個價自然會調整,相反大多數人有能力買就係市價,而且吾係買賣家話市價就市價,背後有銀行把關的
冇錯. 我都唔睇衰香港樓. 2手價錢就係市場承托力. 1手你一定要睇準. 基本上$25000+個啲都好少有錢賺,而且有機會輸錢. 只係第一手時多人抽. 但睇返好似LP呢啲Price 得平啲既咪ok囉.

其實市場一啲都唔癲. 直頭可以話平+廢. 我香港啲樓呢年幾兩年都係咁上下啲價錢. 相反你睇依家外國(我都有貨)無論美國或加拿大都好多地方升最小50%. 是但買間都升. 係英國差啲

熱賣及精選
引用:
原帖由 海邊有馬 於 2021-9-17 09:08 PM 發表

如題。否則有什麼條件跌?你人工不仆直,經濟不通縮,個市如何跌?!
唔一定,可能冇工做

引用:
原帖由 小草既朋友 於 2021-9-18 11:44 AM 發表

冇錯. 我都唔睇衰香港樓. 2手價錢就係市場承托力. 1手你一定要睇準. 基本上$25000+個啲都好少有錢賺,而且有機會輸錢. 只係第一手時多人抽. 但睇返好似LP呢啲Price 得平啲既咪ok囉.

其實市場一啲都唔癲. 直頭可以話平+廢. 我香港啲樓呢年幾兩年都係咁上下啲價錢. 相反你睇依家外國(我都有貨)無論美國或加拿大都好多地方升最小50%. 是但買間都升. 係英國差啲
幾年前香港樓真係出現過泡沫,但政府出招表面防止升幅,但唔知有心,定冇意打下左基礎,杜絕炒家,只要大經濟吾差係吾會跌多過20%,另外新樓有折,林鄭plan下呢啲盤再有承接真係唔多

引用:
原帖由 海邊有馬 於 2021-9-17 09:08 PM 發表

如題。否則有什麼條件跌?你人工不仆直,經濟不通縮,個市如何跌?!
老百姓人工近二十年基本無變多少,但樓價升幾十倍,根本唔啱比例

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-18 11:55 AM 發表

幾年前香港樓真係出現過泡沫,但政府出招表面防止升幅,但唔知有心,定冇意打下左基礎,杜絕炒家,只要大經濟吾差係吾會跌多過20%,另外新樓有折,林鄭plan下呢啲盤再有承接真係唔多
我話有啲一手跌20%
你睇何文田一號
不過係,整體老牌屋苑可以話唔升唔跌
例如寶翠園咁,呢幾年都係咁上下. 其實呢啲屋苑一日冇得大貸款(8成+)都好難點大升. 你可以話買得好會唔跌囉應該

林鄭plan推出之前大家估下有冇請示過中央?就算吾係呀爺意思亦都唔會吾知啦,現在又點會打壓樓市呢?

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-9-18 11:56 AM 發表

老百姓人工近二十年基本無變多少,但樓價升幾十倍,根本唔啱比例
人地剛高位入咗蟹貨供供末,系緊張D了

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-18 01:36 PM 發表

人地剛高位入咗蟹貨供供末,系緊張D了
我只係見到淡淡自從破頂之後就好緊張,日日加鹽加醋吹阿爺出手。好驚追唔到貨?

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-9-18 11:56 AM 發表

係你冇本事。你出去啲中產區睇吓香港人幾高消費力!香港不只樓貴,物價也數一數二,你們不出來反?講到咁不滿,佔中黑暴一定有你班淡淡份!國安要做嘢

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-18 01:33 PM 發表

林鄭plan推出之前大家估下有冇請示過中央?就算吾係呀爺意思亦都唔會吾知啦,現在又點會打壓樓市呢?
政府靠賣地維生, 唇寒齒亡 ,點打?!

希望減下公務員人工

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-18 05:40 PM 發表

希望減下公務員人工
係呀,想樓市冧?問吓啲公務員同高官肯減幾多人工?!業主出糧㗎

絕對支持放逐區新供應,因為搬得入去一定係死窮淡,可以淨化市區人口,多好!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]