• 瀏覽: 29,814
  • 回覆: 24
  • 追帖: 3
玩到咁大?
香港地產商有真正實力,大陸真係招惹得起嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2021-9-17 07:42 PM 發表

當香港地產霸權係大陸恆大d火柴盒公司咩!

原居民、丁權、丁屋、土地、行會成員、官僚、環保組織、建材、工人、技術等等全部同地產有關嘅天時地利人和,完全掌握在地產商手上,敢問中央憑咩改變遊戲規則?

真係以為搞掂恆大好巴閉咩!
香港地產權貴同大陸所謂地產商完全唔同級別,只怕中央今次焦頭爛額好難落台

引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2021-9-17 07:54 PM 發表

咪就係,2019年香港人幾乎隊冧共產黨吖嘛!
67,呢度係香港,係中華人民共和國國土!
你冷靜d先
我只係話地產霸權勢力根深蒂固
中央毫無準備出手會輸得好難睇啫

引用:
原帖由 持燈聖者 於 2021-9-17 07:59 PM 發表

你真心仲以為香港係以前既香港?

大不了國安法伺候 國安法既官係由特首直接任命
咁林鄭同一眾司長級官員擁有幾多房地產?
某陳姓波叔家族搞劏房生意添

會真心隊地產權貴?

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-9-17 08:09 PM 發表

政府唔係幫兇,係行高地價低稅制,如改變,可以,打工仔要供10%MPF,5%醫保,25%入息稅,再10%消費稅……
嗰時又點呢!
說出個重點來

地產權貴被打倒
到時要交重稅
醫療要自費
咪又係我哋班庶民瀨嘢

唔好搞啦得唔得?

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-9-17 08:18 PM 發表

邊個先係莊,泛民班人應該有最深切的體會。
泛民只係烏合之眾,嘍羅
點同根深蒂固嘅地產權貴比較

只怕會踢中鐵板

引用:
原帖由 bizza 於 2021-9-17 08:26 PM 發表

香港樓巿唔係大陸話事, 港商唔會合作架
會合作起好多樓出嚟
但賣到五萬蚊呎
仲要政府包底

輪到地產權貴割政府韭菜

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-9-17 08:35 PM 發表

漁港政府垃圾到發展商空置稅都推行唔到,發展商一啲都唔俾面。

唔通又要阿爺出手?
限購? 限價? 資產增值稅?
五年內唔俾買賣?外地人同有限公司冇營運紀錄
唔俾買賣?

出邊招? 星期一 地產股大鑊
其實出咩招都無用
地產權貴勢力太根深蒂固
一定有辦法見招拆招
拆唔到都拖延時間拖垮政策

地產權貴係一個勢力圈子
唔係普通商人

利申:我都唔鍾意地產商,但請理性討論,以事論事

引用:
原帖由 Roberts 於 2021-9-17 10:09 PM 發表

香港正苦係樓價只升不跌既第一推手, 要解決就解決左個有極大利益衝突既香港正苦先啦
咁正苦最少要減一半人喎
地產權貴勢力滲透得太徹底

屍長家族都有份屯地,又有搞劏房生意
唔難想像有幾多公墓員真身係幫地產權貴打工

引用:
原帖由 Fish338 於 2021-9-17 10:39 PM 發表

原來政府大過國家
學術研究題:
國家話唔要再見到有劏房問題
地方官員自己加個期限拖延時間走鬼

現實生活中,國家大丫定係地方官員大?

引用:
原帖由 Fish338 於 2021-9-17 10:48 PM 發表

延時間不是不理!
咁地產權貴一樣可以廿年後先解決住屋短缺問題,延時啫,唔係唔理

引用:
原帖由 崩潰式稱霸 於 2021-9-17 11:19 PM 發表

笑L死,D地產佬有今日係以前政府容許,依家中央講明唔容許,一個政策落嚟邊個輸?政府唔知地產佬控制傳媒同養埋D垃圾打手咩?聽過土改未?知唔知邊個馬雲?世上只有中華人民共和國,好似冇長肛實業共和國喎
一個政策落嚟邊個輸呢條問題非常好

例子:中央一個政策落嚟要消滅劏房
一個地方官仔可以龍門任擺去2049先解決

原來個官仔自己有搞劏房生意嘅
有利益衝突嘅就可以擺二三十年先處理
證明人有私心,政策落嚟都唔一定贏梗

利申:以事論事

引用:
原帖由 ok3 於 2021-9-18 08:24 AM 發表

爸爸嘅市值比香港任何一個地產商都大,起初馬生都有你呢種想法。結果係亞爺驚都未驚過,一樣整治,馬生一樣要乖乖跪低認錯
馬雲只係一個勾結外資嘅商人,近年靠互聯網絡冒起,沒有政治智慧,既無家族背景,亦無政治勢力支持,只係一個財大氣粗暴發戶

香港地產權貴在港英時期已札根香港,本來就係英國培養出嚟控制香港嘅部署。地產整個產業鏈幾乎覆蓋香港整個民生系統,對政府、行會、鄉申原居民滲透之深入超乎一般人想像,地產權貴得勢幾十年,影響力根深蒂固,同馬雲得幾年貨仔嘅暴發戶完全唔同lv

如果以為中央可以用對付雙馬方式一兩句收服地產權貴,實屬妄想。如果有咁簡單,就經官媒發放消息威威啦,駛閉門會議咁鬼祟?證明隻揪根本唔夠地產權貴嚟,要埋枱傾偈,難聽d講係跪緊地產權貴。

點解閉門會議會走漏風聲比路透社發表,明顯係有心人唔太想合作放風出去。由此可見對地產權貴硬來唔夠做,軟來唔合作,其實已經輸咗啦,仲輸得幾難睇添!

打地產的確令人情緒高脹,大快人心,但睇真d,原來地產權貴不痛不癢。

小小推測:
短期樓宇供應會進一步減少,因為預咗日後更難投地、屯地,手上資源要小心運用,利潤最大化。減慢興建私樓來換取時間,用來部署下一步點行。

公營及私營房屋比例會調整,例如私樓減至兩三成,讓出土地比政府興建七八成公屋/居屋。

最終結果都係會令私樓樓價進一步上升。

地產股一兩天內可能會稍微受壓,但當大眾認清事實,就會報復式反彈。搞咁大場龍鳳,影響力只會維持得三兩天。

利申:我都只係一個在香港受地產霸權擠壓嘅普通人,見地產權貴被約談的確興奮,但興奮過後總得面對現實,中央唔夠班打低地產權貴係無可改變嘅事實。

引用:
原帖由 崩潰式稱霸 於 2021-9-18 08:34 AM 發表

你搵香港呢個買辦殖民地政府教育出嚟嘅廢官代表依家即將成為超級大國的中央政府,配嗎?一個自己搞劏房嘅「官」有丁點可能會諗得出呢D計劃同方向?你係想抬舉呢D爛官定睇低咗國家呀?如果蘋果對蘋果橙對橙對你嚟講咁難理解咁你不如再學習吓,不過睇你唔似咁蠢,你咁講為乜路人皆知,哈
你都識講廢官啦
連廢官都唔聽佢枝笛,咁有幾駛得?

我個人非常欣賞,甚至佩服中央房住不炒政策下,手起刀落打一批地方官員落馬嘅手段,亦奢望過香港有一日可以發生,可惜現實唔係咁呢

點解會揀呢個廢官做例子,因為有代表性。家族屯地、經營劏房、醉駕,都仲做到官,咪就係因為背後有強而有力嘅地產權貴撐腰囉!

出政府糧但幫地產商打工嘅公墓員,多到你想像唔到。

我咁講嘅目的就係發洩咁多年來,對地產權貴同政府之間眉來眼去嘅不滿!

引用:
原帖由 panda009 於 2021-9-18 10:23 AM 發表

咪係囉,收返啲賭牌國家自己做呀,有肥水點解唔自己做
國家做,仲邊有貪官去玩?
主力客戶無咗,談何收入?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]