• 瀏覽: 29,837
  • 回覆: 331
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-9-17 08:35 PM 發表

漁港政府垃圾到發展商空置稅都推行唔到,發展商一啲都唔俾面。

唔通又要阿爺出手?
限購? 限價? 資產增值稅?
五年內唔俾買賣?外地人同有限公司冇營運紀錄
唔俾買賣?

出邊招? 星期一 地產股大鑊
其實出咩招都無用
地產權貴勢力太根深蒂固
一定有辦法見招拆招
拆唔到都拖延時間拖垮政策

地產權貴係一個勢力圈子
唔係普通商人

利申:我都唔鍾意地產商,但請理性討論,以事論事

熱賣及精選
引用:
原帖由 sunkeyricky 於 2021-9-17 08:35 PM 發表

但係地價萬幾蚊尺喎!政府會唔會賤賣?
可以面包賣得平過面粉, 東歐係共產時期試過咁, 面包鋪唔肯就打把, 好簡單

不過你唔好問我D人既結果係點...總之最後大家都好幸福....

引用:
原帖由 iphone7201609 於 2021-9-17 08:41 PM 發表

其實出咩招都無用
地產權貴勢力太根深蒂固
一定有辦法見招拆招
拆唔到都拖延時間拖垮政策

地產權貴係一個勢力圈子
唔係普通商人

利申:我都唔鍾意地產商,但請理性討論,以事論事
唔係咁樣睇

睇吓係咪真係阿爺出招
定係比漁港官員繼續話事

公屋係一個市場,私樓係一個市場咁分就社會和諧d,選我做突手好過

引用:
原帖由 出入肉肉高潮 於 2021-9-17 07:21 PM 發表

要啦,你班地產商係香港淨左甘多甘耐錢,樓就慢慢起慢慢賣,儲埋貨底愈賣愈貴,淨盡幾代人既錢,新樓愈起愈細愈豪華5實用,炒到香港樓貴一貴,一個單位要幾代人合力先完成到,試問地產商對眼得淨錢之餘,為香港為國家做左d咩去解決香港核心問題,佢地覺得黎d問題係應該政府解決,5應該佢地解決,佢地淨係淨錢然後交稅就可以。
賺, 讀多d 書啦

引用:
原帖由 iphone7201609 於 2021-9-17 07:51 PM 發表

當香港地產霸權係大陸恆大d火柴盒公司咩!

原居民、丁權、丁屋、土地、行會成員、官僚、環保組織、建材、工人、技術等等全部同地產有關嘅天時地利人和,完全掌握在地產商手上,敢問中央憑咩改變遊戲規則?

真係以為搞掂恆大好巴閉咩!
香港地產權貴同大陸所謂地產商完全唔同級別,只怕中央今次焦頭爛額好難落台
本身呢,講法律真係唔夠玩, 但中國玩人命, 直接捉你屋企人, 得閒就屈你叫雞。 你覺得搞唔掂咩?

好呀,全部樓價要亞爺指導價,一千蚊一尺

引用:
原帖由 持燈聖者 於 2021-9-17 07:12 PM 發表

長實, 恒地, 恒基, 新紅雞.......星期一返黎要洗白白....

插幾多?....參考賭股有版睇....
準備冚家拎去共慘

堅決打倒地產霸權!!!

共產食大獲飯嘅年代到喇

住宅樓價租金即將急跌
跟住到商廈鈉租

正,多謝中央

而家D樓閞始普遍過千萬,離地到痴根!條暗黃淋病係貪曾2.0,同班地主好有默契咁,完全唔做野遏止樓價,反而整個淋病plan出黎托高樓價,搞到出生率得返0.7幾,呢條淋病,絕對係香港千古罪人!!!

堅決打倒地產霸權,還市民真正安居樂業!!!

講真。。。跌極有限,啲料又貴人工又貴,都唔好講地價先,唔通地產冇賺賣樓
講真,地就有,差政府黑做啫。。。
利申。。。我都想佢跌返正常啲。。。

今日一定唔可以CALL / 牛 過夜

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]