• 瀏覽: 35,607
  • 回覆: 446
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-17 05:03 PM 發表

Exactly 香港根本無土地問題
今日阿爺開左聲 end game
香港一直都不是無地,而係政府和發展商都唔去發展土地,發展商囤積過億呎是怎樣來的? 大部份土地都在拍烏蠅養雜草而已

熱賣及精選
吩咐佢哋接恆大D盤吧。

首先,叫D環保人仕晤好阻住人起樓,有地才有樓lo

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-17 05:07 PM 發表

樓住不炒係國策,一國行先,就算兩制之下國策都必須要執行,發展商過去壟斷之下間間賺到盤滿缽滿,每年過百億盈利,可以講全世界以人口比例計算只有香港的發展商可以賺這麼多。現時跟往日不同了,發展商不能只為賺錢,而係必然要為國家解決困難,包括住屋難,樓價高的問題,唔肯做的話深廣的指導價就係樣辦。
所以以後啲地俾晒政府,剩係起公屋居屋就夠啦。

官商合作,共同富貴。唔好諗多咗。

汪汪話,價只會升唔會跌r

之前玄學佬講九運地產冇運行,都米話唔堅

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 17-9-2021 16:16 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210917/bkn-20210917131051222-0917_00842_001.html

內地「共同富裕」之風要吹來香港?英媒引述來自3家香港主要發展商及政府顧問的消息報道,內地官員今年在好幾場閉門會議上,要求香港有影響力的地產商要投放資源和影響力支持北京的利益,並幫手化解對社會構成潛在不穩定因素的房屋供 ...
幾好!😹

引用:
原帖由 一四一 於 2021-9-17 05:06 PM 發表

睇定啲,等多陣買平啲既心態好正常,但個需求都仲係度
要睇刀有幾大斧有幾闊, 阿爺先善意提醒......

引用:
原帖由 紫色的喵喵 於 2021-9-17 05:11 PM 發表

首先,叫D環保人仕晤好阻住人起樓,有地才有樓lo
我建議你睇下4大發展商手頭上有幾多農地
而家啲地用黎做緊乜先

好消息!!
支持共同富裕!

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-17 05:09 PM 發表

香港一直都不是無地,而係政府和發展商都唔去發展土地,發展商囤積過億呎是怎樣來的? 大部份土地都在拍烏蠅養雜草而已
香港的房屋供應將出現根本的轉變

其實土地係大家人類既資源,地產商用來取利益,窮人只可以每日付出勞力去買
呢D新加波做得好好
人人有屋住

應該是冇樓在手或冇能力買樓的人幻想。

引用:
原帖由 Chan_23 於 2021-9-17 05:12 PM 發表

汪汪話,價只會升唔會跌r
走狗

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]