• 瀏覽: 10,952
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
本主題由 粵X 於 2021-9-18 05:13 PM 移動
本身4人,一個死左,一個買樓做左業主,剩低一個仔同未到60歲嘅老豆住公屋。變翻2人單位細到唔係人住,如果將來個仔結左婚有老婆,但窮無本事出去租,無理由3個人住2人單位架?

唔想大屋搬細屋,點算?

有冇好心人教下路🙏🏻

熱賣及精選
結婚, 加人.

過世, 搬走了
通知戶署減人未?
有無住了十年?
原先邊個係戶主?

引用:
原帖由 birdie777 於 2021-9-16 12:47 PM 發表

過世, 搬走了
通知戶署減人未?
有無住了十年?
原先邊個係戶主?
未正式成為業主但將會,所以未通知。
老豆戶主,留低嘅都係窮人無本事搬。
有十年了

引用:
原帖由 Moon0420 於 2021-9-16 12:50 PM 發表

有十年了
兩年申報資產時, 才減搬左那個人
資產唔超, 可住, 不過如果間屋太大
或須搬去細屋

補充:
依家房屋政策嚴左好多, 減名即做是否好D定係唔報住好D, 難講

另外你唔想大屋搬細屋, 咁快D結婚加名

引用:
原帖由 birdie777 於 2021-9-16 01:33 PM 發表

補充:
依家房屋政策嚴左好多, 減名即做是否好D定係唔報住好D, 難講

另外你唔想大屋搬細屋, 咁快D結婚加名
都好似得呢個方法了婚姻大事又唔急得,真係難搞

引用:
原帖由 Moon0420 於 2021-9-16 01:43 PM 發表

都好似得呢個方法了婚姻大事又唔急得,真係難搞
有些人, 買樓, 申請居屋還是公屋, 都係先註冊.

婚姻大事唔急得, 但你既住屋大事好急.

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2021-9-16 02:03 PM 發表

有些人, 買樓, 申請居屋還是公屋, 都係先註冊.

婚姻大事唔急得, 但你既住屋大事好急.
咁又係,而家嘅人真可憐,好多為左住屋,又假結婚,又假離婚。。。

引用:
原帖由 Moon0420 於 2021-9-16 12:39 PM 發表

本身4人,一個死左,一個買樓做左業主,剩低一個仔同未到60歲嘅老豆住公屋。變翻2人單位細到唔係人住,如果將來個仔結左婚有老婆,但窮無本事出去租,無理由3個人住2人單位架?

唔想大屋搬細屋,點算?

有冇好心人教下路🙏🏻
結婚後就可以搬大屋啦。
死霸爛霸。

引用:
原帖由 Moon0420 於 2021-9-16 12:50 PM 發表

有十年了
如果戶主過咗60歲就唔駛搬了

間屋有幾大啊?一般中房就算兩個人都唔洗換細房的。

引用:
原帖由 一頁靚手袋 於 2021-9-16 09:05 PM 發表

間屋有幾大啊?一般中房就算兩個人都唔洗換細房的。
都接近400呎呀,我諗唔係中房

引用:
原帖由 birdie777 於 2021-9-16 12:47 PM 發表

過世, 搬走了
通知戶署減人未?
有無住了十年?
原先邊個係戶主?
假如戶住死了,他的子女有戶名,是否也被房屠收屋

引用:
原帖由 Moon0420 於 2021-9-16 12:39 PM 發表

唔想大屋搬細屋,點算?

有冇好心人教下路🙏🏻
基本上公屋邊個簽名邊個話事就邊個可以住

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]