• 瀏覽: 2,713
  • 回覆: 10
我間,現想加我太太名成為屋主,間居屋大約5百萬,想預算要用大約幾多錢去搞,律師費連印花稅要幾多錢,有冇人近期做過,手續應該怎樣做謝謝。

熱賣及精選
現在所有人只會諗辦法減名,冇人想加多啲名上去,你是否肯定你需要咁做?

引用:
原帖由 秋天狂野的膠袋 於 2021-9-16 07:50 AM 發表

現在所有人只會諗辦法減名,冇人想加多啲名上去,你是否肯定你需要咁做?
我真想加太太名入我既居屋,想知道需要幾多洗費有預算。減名有乜著數?

引用:
原帖由 rayhkw 於 2021-9-16 08:53 AM 發表

我真想加太太名入我既居屋,想知道需要幾多洗費有預算。減名有乜著數?
其實加名有咩用.. 返而留番個人頭仲好. 將來離婚幫仔女用長者名額抽多間

加黎做咩
你有咩事會自動遺產繼承比你老婆

引用:
原帖由 chau8886 於 2021-9-16 09:22 PM 發表

加黎做咩
你有咩事會自動遺產繼承比你老婆
想將來都可以做安老按揭

補左地價先啦

引用:
原帖由 rayhkw 於 2021-9-15 09:06 PM 發表

我間,現想加我太太名成為屋主,間居屋大約5百萬,想預算要用大約幾多錢去搞,律師費連印花稅要幾多錢,有冇人近期做過,手續應該怎樣做謝謝。
先補地價,後先加名

你出面有另一頭家?俾老婆知道?

否則做乜咁傻

引用:
原帖由 rayhkw 於 2021-9-15 09:06 PM 發表

未補價轉業權要得先房署批准,現時費用係入表收$2850,之後再俾$2350批契,律師費就睇你邊間邊個律師,印花稅可以打2594 3202問稅局。

引用:
原帖由 lcblch 於 2021-9-16 07:33 PM 發表

其實加名有咩用.. 返而留番個人頭仲好. 將來離婚幫仔女用長者名額抽多間
我要減返居屋個仔名等佢可以用首置買樓(小D稅)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]