• 瀏覽: 46,512
  • 回覆: 352
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 哈囉原始的肚臍 於 2021-9-15 04:51 PM 發表

世事無絕對 ,2, 3, 11, 6, 1398, 386, 2638 ,152 可諗諗
多謝指點🙏

熱賣及精選
引用:
原帖由 taikonautxyz 於 2021-9-15 04:53 PM 發表

千祈唔好!
???

引用:
原帖由 jozifkwan 於 2021-9-15 03:54 PM 發表

緊係屙煙大灣區, 跟黨走, 再大的困難,除以1,400,000,000,也會變得微不足道,請不要造謠、不給境外勢力遞刀子、天下太平沒有事發生、不要給黨添煩添亂,要死也要靜靜的死去。
係喎!值得尊敬嘅大陸佬

其實9月了, 9成香港上市公司都派晒息, 而家買股票坐到下年先派息, 冇意義

引用:
原帖由 ymlan 於 2021-9-15 04:10 PM 發表

香港電訊?請問佢係唔係龍頭股?同中移動邊隻穩陣D?謝謝
梗系買啲一年收四次息嗰啲啦

引用:
原帖由 taikonautxyz 於 2021-9-15 04:55 PM 發表

梗系買啲一年收四次息嗰啲啦
明白,謝謝……

引用:
原帖由 ymlan 於 2021-9-15 02:01 PM 發表

我uncle係離島有層細單位收緊租,但最近佢突然想賣咗層樓轉買高息股。佢話如果賣到350萬就all in落中國銀行每年個月有2萬幾蚊息好過收租。

請問佢咁做風險大嗎?佢同老婆都已經退休,現時靠2層樓D租生活……
下?
幾拾歲都甘唔識諗。
住入離島過退休生活啦。

內銀可能就快倒閉

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-9-15 04:59 PM 發表

下?
幾拾歲都甘唔識諗。
住入離島過退休生活啦。
唔係!我uncle買嚟收租……

建議分散五份,再提貨申請股息自動入帳,除了息高外,再留意股息增長率同每年派息頻密度。

一年派四次比一年派一次好,就算兩者全年派息銀碼一樣,但愈派得頻密,現金流愈好,周轉率愈高,靠食息過生活的人來說是很重要。

有心投資內銀
就要買建設銀行 (939) ...   

呢個post令我諗起幾年前,有件讀屎片嘅「專家」叫人用1200萬$70-$80all-in 005

引用:
原帖由 智若愚 於 2021-9-15 05:02 PM 發表

建議分散五份,再提貨申請股息自動入帳,除了息高外,再留意股息增長率同每年派息頻密度。

一年派四次比一年派一次好,就算兩者全年派息銀碼一樣,但愈派得頻密,現金流愈好,周轉率愈高,靠食息過生活的人來說是很重要。
係喎,多謝提點……

引用:
原帖由 ymlan 於 2021-9-15 02:01 PM 發表

我uncle係離島有層細單位收緊租,但最近佢突然想賣咗層樓轉買高息股。佢話如果賣到350萬就all in落中國銀行每年個月有2萬幾蚊息好過收租。

請問佢咁做風險大嗎?佢同老婆都已經退休,現時靠2層樓D租生活……
939 1398 1288 3988 四大內銀平均買,平行風險

引用:

賣多幾隻啦. 萬一有一年佢唔派息你UNCLE同佢老婆咪要食屎囉.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]