• 瀏覽: 3,486
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
大樓搬細樓,一樣樓換樓

熱賣及精選
引用:
原帖由 125人 於 2021-9-15 01:51 PM 發表

嗱我就已經住緊個現成單位(完供)值700,但手邊已冇乜錢了,也沒收入,咁如果我想搬屋,照換返一個價值相約嘅單位,有冇得搞呢?我係咪要先把現有單位按出去,才能拿點錢做訂金首期之類?有其他做法嗎?該怎樣才能做到暢順交接?
賣holdcash

引用:
原帖由 125人 於 2021-9-15 01:51 PM 發表

嗱我就已經住緊個現成單位(完供)值700,但手邊已冇乜錢了,也沒收入,咁如果我想搬屋,照換返一個價值相約嘅單位,有冇得搞呢?我係咪要先把現有單位按出去,才能拿點錢做訂金首期之類?有其他做法嗎?該怎樣才能做到暢順交接?
冇儲蓄冇收入,就唔好搞咁多野啦。考慮租出現在單位,再租個平單位自住,差價套利。

賣左,再買,一買一賣又俾stamp,又佣金,果度都一舊錢,又要裝修,等於要買細左或買遠左或買舊左。

值唔值先?想搬不如做雙租

單位值7球如果唔係屯元舊樓我估得四百幾呎,扣除賣咗再買嘅印花稅,雙邊經紀佣同律師費,就算簡單裝修,加加埋埋起碼都要50萬。無積蓄無收入做唔到按揭,即係買到最多650萬嘅單位,一係愈買愈細得返三百幾四百呎,一係愈買愈舊,或者愈買愈遠,除非現有單位環境真係好差再住唔落去,否則上屋搬下屋,唔見一籮穀呀!

無錢一定係先賣後買啦

你只可以先賣,再full pay買。

引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-9-15 03:42 PM 發表

有朋友就係咁,不過佢地兩公婆都有收入
方式係先搬去新租嘅單位(諗住租一年)→賣樓→賣出有舊錢先再慢慢睇樓
我都係,不過係不能慢睇,
交樓前巳經係咁睇,個市唔等人的

賣咗佢,但不交吉,簽短租約俾新業主,用舊錢去買新屋!

引用:

賣咗去先,租酒店apartment住幾個月,等資金回籠,然後買樓,裝修完,退酒店,搬新屋

幾高難度,先賣後買,幾個月內可以層樓升左一球,你就買唔到,今年就係咁

引用:
原帖由 comicparty 於 2021-9-16 11:06 AM 發表

幾高難度,先賣後買,幾個月內可以層樓升左一球,你就買唔到,今年就係咁
今年升咁多?成球?

好多謝晒各位嘅回覆,初步綜合過大家嘅意見,我會再思考吓方向或者該點樣做。

引用:
原帖由 hl1723 於 2021-9-16 12:05 PM 發表

今年升咁多?成球?
4月頭買,好彩早買,到9月到手已經升左一球

引用:
原帖由 comicparty 於 2021-9-16 03:17 PM 發表

4月頭買,好彩早買,到9月到手已經升左一球
恭喜晒

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]