• 瀏覽: 3,564
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
嗱我就已經住緊個現成單位(完供)值700,但手邊已冇乜錢了,也沒收入,咁如果我想搬屋,照換返一個價值相約嘅單位,有冇得搞呢?我係咪要先把現有單位按出去,才能拿點錢做訂金首期之類?有其他做法嗎?該怎樣才能做到暢順交接?

熱賣及精選
引用:
原帖由 125人 於 2021-9-15 01:51 PM 發表

嗱我就已經住緊個現成單位(完供)值700,但手邊已冇乜錢了,也沒收入,咁如果我想搬屋,照換返一個價值相約嘅單位,有冇得搞呢?我係咪要先把現有單位按出去,才能拿點錢做訂金首期之類?有其他做法嗎?該怎樣才能做到暢順交接?
賣左佢再買, 小學都識

引用:
原帖由 125人 於 2021-9-15 01:51 PM 發表

冇錢想一開二?

引用:
原帖由 chun333 於 2021-9-15 02:17 PM 發表

賣左佢再買, 小學都識
你認真?

你想樓換樓但你又話無錢又無收入
又話按左層樓拎舊錢做首期咁係一開二

樓主知唔知自己想點呀.

冇收入,點按樓?財仔都唔受你按啦!

引用:
原帖由 chun333 於 2021-9-15 02:17 PM 發表

賣左佢再買, 小學都識
賣左佢再買,喺賣咗未買反之間呢段日子係咪先瞓住喺天橋底?

引用:
原帖由 2015加25 於 2021-9-15 02:28 PM 發表

你想樓換樓但你又話無錢又無收入
又話按左層樓拎舊錢做首期咁係一開二

樓主知唔知自己想點呀.
我並冇想一開二,只係純粹嘅想搬,想換過間屋,這我很清楚自己想點,只係唔知我咁case有冇得搞,該點搞,or根本冇得諗,唔使諗,我這方面冇經驗,上來問吓希望有d高人可能俾D意見啫。

放售時同時搵新地方. 用成交期做緩充. 但應該點都要搵service apartment 短租一個月過渡期.

引用:

首先你有層樓供完左係最大優勢
你想搬係想搬大啲?
定換細啲要新啲?
定還是想轉區?

引用:
原帖由 125人 於 2021-9-15 03:16 PM 發表

可以, 或者露宿者之家

有朋友就係咁,不過佢地兩公婆都有收入
方式係先搬去新租嘅單位(諗住租一年)→賣樓→賣出有舊錢先再慢慢睇樓

引用:
原帖由 125人 於 2021-9-15 03:23 PM 發表

我並冇想一開二,只係純粹嘅想搬,想換過間屋,這我很清楚自己想點,只係唔知我咁case有冇得搞,該點搞,or根本冇得諗,唔使諗,我這方面冇經驗,上來問吓希望有d高人可能俾D意見啫。
明白哂.
俾小小資料你啦. 因為你無乜積蓄只係得層FP
第1)你一定唔好攪任何按揭現時物業因此你要樓換樓
第2)因為你無乜積蓄所以最好係先賣後買因此先買後賣有一定風險(跌就兩層一齊跌)另外就係稅要先交後問返政府退返
第3)假設先賣後買又假設已有心儀.問下銀行可以假幾多,每個月要還幾多. 記住還到先好借
第4)到底賣左幾時買?即刻?收左細定,收左大定OR收哂錢先.唔同時間有乜風險同需要嘅資金回唔回得切.都係因為你話你手頭無乜..收哂錢先攪就安全D..不過2-3個月後心儀果間可能俾人買左又或者貴左.
第5)樓換樓就緊係換貴D..留意厘印係比以前果間貴好多

暫時諗到係咁多. 祝樓主換樓成功.

買股票滾大舊錢,再換大單位

引用:
原帖由 125人 於 2021-9-15 03:16 PM 發表

租酒店住住先,好爽

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]