• 瀏覽: 1,678
  • 回覆: 28
  • 追帖: 2
2047年地契怎樣寫?

是否可以永續?  現在大陸搞緊共同富裕, 官媒話 年收入50萬 便有責任  再分配給社會, 會否借D椅搞埋香港, 2047後土地使用權盡歸國有?

熱賣及精選
要收你嘅,下一秒都可以收你,理得你地契點寫
唔收你嘅,冇寫都免費續俾你
到最後就係一個“信”字
唔信嘅都係應該早啲離開香港

交回中央政府

引用:
原帖由 sure@win 於 2021-9-15 01:13 PM 發表

2047年地契怎樣寫?

是否可以永續?  現在大陸搞緊共同富裕, 官媒話 年收入50萬 便有責任  再分配給社會, 會否借D椅搞埋香港, 2047後土地使用權盡歸國有?
其實無信心的話,張契點寫都係假,到時佢話收1蚊俾你續又得,話收10萬先俾你續亦得,就算佢話要共同富裕收100萬先續都得,得左唔俾就收樓係咪唔得先?

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-9-15 01:24 PM 發表

要收你嘅,下一秒都可以收你,理得你地契點寫
唔收你嘅,冇寫都免費續俾你
到最後就係一個“信”字
唔信嘅都係應該早啲離開香港
同意,解釋得好清楚。如果連政府都唔信,不如及早走人。

引用:
原帖由 mcfadian 於 2021-9-15 02:08 PM 發表

同意,解釋得好清楚。如果連政府都唔信,不如及早走人。
但政府到依家都未出來講續期要點做,中央政府授權港府可為2047年6月底前到期的地契續期,土地契約可跨越2047年,但未有授權港府批出同年7月1日到期的地契。而到時要補地價多少錢暫時還是未知數。

但2016年4月中下旬,有媒體報道浙江溫州出現了20年住宅用地使用權年限到期,房屋業主需要花費房價三成、即幾十萬元重新購買房產的土地使用權的新聞,引發熱議和關注。所以香港補地價問題隨住2047的迫近,是必然要解決的一個問題。

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-15 01:25 PM 發表

交回中央政府
正常,交回中央,或再補地價係我地責任,唔明有咩問題?

點解而家都仲有人未清楚土地政策!
仲以為地權到期政府會沒收你層樓
明唔明房屋和土地是兩樣野,
你買樓,是買土地上面既房屋,不是買土地,地權就是政府比塊地你在上面起樓,然後每季收你地租!屋是你的私人財產,政府是無權沒收你的私人財產的

2047地權到期,代表政府租塊地既租約到期,如果政府要收返塊地,都得,但是基於不能充公私人財產原則,所以政府要收地,就要用高過市價買返你地面上的磚頭,當然私人財產你有權唔賣,
你可要求天價都得,所以就立例強拍,防止開天殺價既情況出現
如果一層樓好地地,但又年期到,政府無什麼因由要收返塊地,最終就會無條件自動續期

不論黑貓與白貓,捉到老鼠就是好貓………………鄧小平

一種政治制度的好與壞,不在於制度的方式,
只在於掌控制度的人,是能人,還是惡魔!………BBQ323

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-15 11:18 PM 發表

但政府到依家都未出來講續期要點做,中央政府授權港府可為2047年6月底前到期的地契續期,土地契約可跨越2047年,但未有授權港府批出同年7月1日到期的地契。而到時要補地價多少錢暫時還是未知數。

但2016年4月中下旬,有媒體報道浙江溫州出現了20年住宅用地使用權年限到期,房屋業主需要花費房價三成、即幾十萬元重新購買房產的土地使用權的新聞,引發熱議和關注。所以香港補地價問題隨住2047的迫近,是 ...
你所講既大陸政策,經常變,好難下定論
不過香港的地權政策是地權租用政策,所以每季都要交地稅地租,租約續期,即是簽新約,然後又繼續每季交租而已
大陸無地租要你交,這就可能地權到期要你交一筆過既續地權費用!
其實都一樣,香港每季比,大陸每幾十年比
羊毛出在羊身上

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-16 12:35 AM 發表

你所講既大陸政策,經常變,好難下定論
不過香港的地權政策是地權租用政策,所以每季都要交地稅地租,租約續期,即是簽新約,然後又繼續每季交租而已
大陸無地租要你交,這就可能地權到期要你交一筆過既續地權費用!
其實都一樣,香港每季比,大陸每幾十年比
羊毛出在羊身上
師兄你都話大陸政策成日變,2047後的香港已經可以正式行一國政策啦,到時50年不變都過左了,雖然現時唔使50年都已經變哂。所以未來的續期是否無償續期? 如果話續期要交一百萬怎麼辦? 在政府完全無任何說法的情形下我還是有所保留,這對於未來隨住時間過去想買樓的人來講又多一層顧慮。

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-16 04:25 AM 發表

師兄你都話大陸政策成日變,2047後的香港已經可以正式行一國政策啦,到時50年不變都過左了,雖然現時唔使50年都已經變哂。所以未來的續期是否無償續期? 如果話續期要交一百萬怎麼辦? 在政府完全無任何說法的情形下我還是有所保留,這對於未來隨住時間過去想買樓的人來講又多一層顧慮。
你沒看清楚我的解釋嗎?
香港租地,已經每季比租,
大陸口唔使比租,幾十年收你一次
續約只是簽約
你去租樓,簽約都要比錢咩?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-16 06:29 AM 發表

你沒看清楚我的解釋嗎?
香港租地,已經每季比租,
大陸口唔使比租,幾十年收你一次
續約只是簽約
你去租樓,簽約都要比錢咩?
我睇到丫,但2047後還是不是有特區政府都兩睇,可能係深圳管埋香港也不是不可以,始終所謂50年不變已經過去。之後跟大陸嗰套都得架係咪? 每個單位好似溫州單續期咁交樓價3分1去續期都不是不可以,個個一炮過羅咁多錢出來都幾大鑊 ,咁就真係共同富裕了,一切都是未知數,始終2047這個問題不是第一次弄到沸沸揚揚,但特區政府一直都無任何解說,只是反復講2047前的續期特區有機制處理,但對2047後的事就模稜兩可

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-15 01:25 PM 發表

交回中央政府
這可能性不大,但是否要交一大筆錢續期,這就真是未知之數

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-16 07:02 AM 發表

我睇到丫,但2047後還是不是有特區政府都兩睇,可能係深圳管埋香港也不是不可以,始終所謂50年不變已經過去。之後跟大陸嗰套都得架係咪? 每個單位好似溫州單續期咁交樓價3分1去續期都不是不可以,個個一炮過羅咁多錢出來都幾大鑊 ,咁就真係共同富裕了,一切都是未知數,始終2047這個問題不是第一次弄到沸沸揚揚,但特區政府一直都無任何解說,只是反復講2047前的續期特區有機制處理,但對2047後的事就模 ...
大陸幾十年前已經有財產私有法,物權法,才能實行經濟開放,你不停話大陸會沒收充公他人財產,又無實質証據,很可能構成造遙生事罪,嚴重的用國安法拉你都重得,唔好似為網上可隱身,查你ip即刻知你姓名地址電話

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-16 10:32 AM 發表

大陸幾十年前已經有財產私有法,物權法,才能實行經濟開放,你不停話大陸會沒收充公他人財產,又無實質証據,很可能構成造遙生事罪,嚴重的用國安法拉你都重得,唔好似為網上可隱身,查你ip即刻知你姓名地址電話
我邊隻字講中央會收返層樓? 我已經講左中央收返的機會不大,也不現實,但續期時要收一大筆土地使用權不可能嗎?國內也在做丫? 土地一直都係國家的,所收費用是土地使用權,合情合理合法,為何要歪曲我所說的話? 2047年後的地權續期一直都未有明顯說法,一直政府都是強調2047年前特區有機制續期,但2047年後就模稜兩可

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]