• 瀏覽: 13,386
  • 回覆: 93
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2021-9-15 01:31 PM 發表

冇大型商業用地,只會成天水圍翻版
其實除左中環灣仔, 觀塘九龍灣, 香港仲有邊個"XX園"係成功?

側魚沖ICC同奧運都係因為貼近中環才有餘威

科學園以至啟德等等商業用地, 特別係寫字樓, 其實都未會太full, 所以CBD唔係咁易生多個出黎

言而新區的商場就絕對唔洗擔心, 有咁多人住, 實會起到大型商場及消費集中地

洪水橋個位對比河吐區, 古洞及香園圍亦都更靚, 所以唔洗太驚配套不足(上水一樣會有上水式商業活動)
(深圳的前海,落馬州,羅湖,惠州, 級數其實差好遠)
最大問題係政苦, 其實講咁多野, 都係廢話, 做左先講啦, 可能5年10年之後, 都仲未有一個區用得

至於交通, 以現時發展情況, 無論新界東西, 出市區都係100%應付唔黎, 返上去大陸另計

熱賣及精選
阿爺要收地,鄉下佬收皮

發展大西北 跟本就是唯一的選擇

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-9-15 09:01 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/bkn-20210915033008271-0915_00822_001.html

國家就粵港大灣區及深化前海深港合作區提出新計劃,港府亦擬在邊境發展上動「大手術」,除考慮改變十餘年前規劃的洪水橋新發展區大綱外,還會在新界西北及新界北大興土木,猶如「港版開發大西北」,令新界巨變。綜合政府多方面資訊,當局計 ...
亞爺又幫多七百萬人脫貧

大西北準備爆升

其實政府咁重視大西北,可唔可以把
1. 政府總部
2. 警察總部
3.立法會
搬到大西北
並建議內地部門
中聯辦
什至
解放軍香港總部搬到大西北

咁中港外先覺得政府有心中港融合,發展大西北。

商地變主宅,唔多好消息呀!就業減少,要入市區工作,人多左,基建又一樣,壞消息

大西北,乜都得,最緊要近前海返工

引用:
原帖由 kk2964 於 2021-9-15 11:02 AM 發表

林鄭轉舦全力發展新界北,配合大灣區未來,已將明日大嶼拋諸腦後,明日大嶼難尾倫陷
大愚前期研究撥款,唔係立法會通過咗咩?依家又唔玩吖

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2021-9-15 05:01 PM 發表

大愚前期研究撥款,唔係立法會通過咗咩?依家又唔玩吖?
似唔玩多, 全力進攻新界西+北

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2021-9-15 02:21 PM 發表

阿爺要收地,鄉下佬收皮
7.21晚咪白做

引用:
原帖由 天生加加速廁紙 於 2021-9-15 11:45 AM 發表

所以小欖、大欖果啲新樓真係比中環上班一族最後上車機會,45分鐘直達中環真係同住大圍返九龍灣海皮差唔多,1個鐘內返到公司算係咁
小欖的郊野公園邊垂地發展~好快會有消息

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2021-9-15 05:01 PM 發表

大愚前期研究撥款,唔係立法會通過咗咩?依家又唔玩吖?
唔知喎?但一啲聲氣都冇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]