• 瀏覽: 3,879
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
長者75歲,一人綠表換到居屋,諗住仔女幫佢供。今日問左銀行,話只能做5年按揭(以80歲為上限),每月供款多左接近幾倍,仲要計仔女嘅收入係咪供到!

點解會咁㗎?唔係可以借足95%同埋供款期25年?

嗰間銀行係on list嘅銀行,佢係咪當左居屋係私樓?

熱賣及精選
無可能,個個都話居屋係無敵,無入息都批

問多幾間

引用:
原帖由 海瀨11號 於 2021-9-14 11:51 PM 發表

無可能,個個都話居屋係無敵,無入息都批

問多幾間
暫時問左一間(自己自住樓做開按揭嗰間)

引用:
原帖由 HiRainbow 於 2021-9-15 07:03 AM 發表

暫時問左一間(自己自住樓做開按揭嗰間)
如果收緊左,照理其他銀行會一様,依D穏賺生意冇理由會拱手送比同行

今早問左兩間中資,有一間完全唔需要比income proof,只需要長者做信貸審查,可以供25年,利率P-2.5。另一間條款一樣,但供款人要做壓力測試。

咁樣會合理好多,起碼唔係得5年供囉.

引用:
原帖由 HiRainbow 於 2021-9-15 01:07 PM 發表

今早問左兩間中資,有一間完全唔需要比income proof,只需要長者做信貸審查,可以供25年,利率P-2.5。另一間條款一樣,但供款人要做壓力測試。

有生意吾做系米開大口銀行?

引用:
原帖由 HiRainbow 於 2021-9-15 01:07 PM 發表

師姐 可否比d提示係邊兩間
小弟屋企長者都有意買居屋
驚做唔到按揭

引用:
原帖由 九龍哥 於 2021-9-15 05:31 PM 發表

師姐 可否比d提示係邊兩間
小弟屋企長者都有意買居屋
驚做唔到按揭
中銀,交通

引用:
原帖由 HiRainbow 於 2021-9-14 09:51 PM 發表

長者75歲,一人綠表換到居屋,諗住仔女幫佢供。今日問左銀行,話只能做5年按揭(以80歲為上限),每月供款多左接近幾倍,仲要計仔女嘅收入係咪供到!

點解會咁㗎?唔係可以借足95%同埋供款期25年?

嗰間銀行係on list嘅銀行,佢係咪當左居屋係私樓?
你係咪二手市場買2手居屋?

新居屋多數係declare家庭收入 聲明就得 唔洗交文件 因為房署先係擔保人

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-9-18 08:00 PM 發表

你係咪二手市場買2手居屋?

新居屋多數係declare家庭收入 聲明就得 唔洗交文件 因為房署先係擔保人
不是二手居屋,係今期岩岩揀左樓嘅一手居屋

引用:
原帖由 HiRainbow 於 2021-9-18 08:02 PM 發表

咁樣點做壓測 個個長者都無收入 點過?

引用:
原帖由 HiRainbow 於 2021-9-18 20:02 發表

一手居屋有政府擔保
搵一元都得

利申:有朋友中過

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-9-19 12:06 PM 發表

一手居屋有政府擔保
搵一元都得

利申:有朋友中過
雖然一手居屋擔保係房署,但你無收入或收入唔夠供樓就要有其他直系家人收入證明。唔通做生意見到有問題要去執手尾而唔去減少發生機會咩?

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2021-9-19 12:39 發表

雖然一手居屋擔保係房署,但你無收入或收入唔夠供樓就要有其他直系家人收入證明。唔通做生意見到有問題要去執手尾而唔去減少發生機會咩?
似前朋友抽中1手居屋
一樣搵1元都得
不需任何証明

理由您自己巳說
朋友,親戚抽中居屋
是十幾年前
正常應該無改

前年有親友做綠置按揭、年近60快退休、人工約2萬、滙豐按揭職員講到明話房暑擔保不用壓測、入息循例寫就得、做咗25年樓按、半成首期、你自己參考

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]