• 瀏覽: 12,281
  • 回覆: 73
引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2021-9-14 09:03 PM 發表

馬雲有深度,但得罪好多人
你睇下而家啲實體 店鋪就知道 除咗廠商就得罪好多人

熱賣及精選
一定冇得追....

恒大啲錢主要攞嚟買地。
買地收入係入地方政府手。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-15 09:59 AM 發表

恒大啲錢主要攞嚟買地。
買地收入係入地方政府手。
恆大 派股息,還高息債 比許生自己
個啲錢都係恆大資產
有網友計過近 1500億

如果恆大埋單無欠債主錢
咁許生經營得好

但恆大埋單欠債主巨額欠款
咁就好似基金經理賺大錢
基金投資人本金全失

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2021-9-15 10:27 AM 發表

恆大 派股息,還高息債 比許生自己
個啲錢都係恆大資產
有網友計過近 1500億

如果恆大埋單無欠債主錢
咁許生經營得好

但恆大埋單欠債主巨額欠款
咁就好似基金經理賺大錢
基金投資人本金全失
唔同意。
佢派息時並無資不抵債(雖然負債高)
點解無端端資不抵債主要係因北京突然推三條紅綫加上突然加大打壓樓巿造成,依啲都係不可預測的事情,在派息時係唔會知的。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-15 10:32 AM 發表

唔同意。
佢派息時並無資不抵債(雖然負債高)
點解無端端資不抵債主要係因北京突然推三條紅綫加上突然加大打壓樓巿造成,依啲都係不可預測的事情,在派息時係唔會知的。
恆大賬面都係 正淨資產!

但商票違約,理財產品違約,
無資不抵債,就唔駛違約,
繼續做生意啦!

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2021-9-15 10:43 AM 發表

恆大賬面都係 正淨資產!

但商票違約,理財產品違約,
無資不抵債,就唔駛違約,
繼續做生意啦!
佢出現違約時已冇派息啦。

其實內地房產幾年前已經出現左問題, 你睇返隻隻內房股既資產淨值同類別就知道, 隻隻既負債都佔總資產成9成, 而當中既所謂資產仲要大部份係未變現既物業同未完成既工程, 樓市一早已經相對當地人收入來講太貴, 幾年前已經好多無人買, 空係度賣唔出既物業, 純粹晾個價托高, 咁爆煲只係時間問題咋喎。

出生率早已因為住屋問題而大幅下降, 普通無父幹百姓根本想有人生都難, 躺平既現象亦主因樓市升幅遠超工作收入升幅而出現, 所以中央政府對樓市出手調控係好架喎, 呢個情況香港都有, 疫情導致大多數人收入大減, 樓市成交持續低下, 工商鋪, 商場等估值與租金大幅下滑, 而住宅樓市卻脫離現實, 地產商同二手市場業主寧願賣唔出亦唔大幅減價, 但遲早都要面對現實, 因為疫情帶來既大眾收入損害, 係需要長時間recover.

引用:
原帖由 DustInGalaxy 於 2021-9-14 07:06 PM 發表

大家諗下, 借巨額到處買地, 最終D錢比左邊個, 大家就會明白。
馬雲話 金融無系統, 大家信未???
佢咪就係衰在講真話囉

引用:
原帖由 DustInGalaxy 於 2021-9-14 06:56 PM 發表

投資者最終可唔可以攞返D錢??
債權人 追唔追得返??
真系好叻, 出去借錢,之后派錢比自己,係一盤必賺生意

許家印160億元股息入袋中港富豪過去1年收幾多息? - 香港經濟日報- 即時新聞頻道- 即市財經- 股市- D191208
https://inews.hket.com/article/2 ... 股息入袋  中港富豪過去1年收幾多息?

2019年派左160億比自己

引用:
原帖由 288328832883 於 2021-9-15 12:18 AM 發表

阿爺想整治企 拆企骨
阿爺會唔會摸底?

借來派息俾佢自己, 早兩個月賤賣D地,佢都仲諗住用個百幾億派俾自己嫁...
買左個D 地呀物業未賤賣俾自己親朋好友,剛剛先爆佢張幾億豪宅轉左管家名...
用公司名100億買個物業,轉頭一元賣俾人頭,你都吹佢唔漲,只要唔怕做臭個名(係大陸咁玩隨時補自殺)

引用:
原帖由 DustInGalaxy 於 2021-9-14 06:56 PM 發表

投資者最終可唔可以攞返D錢??
債權人 追唔追得返??
許家印家族,9年來透過分紅,拿走1500億……

引用:
原帖由 top11 於 2021-9-15 01:27 PM 發表

阿爺會唔會摸底?
要摸一祖摸咗

引用:
原帖由 288328832883 於 2021-9-15 08:13 PM 發表

要摸一祖摸咗
底喎~

連跌兩日, 聽日升啦掛~

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]