• 瀏覽: 12,065
  • 回覆: 88
人都唔夠住, 仲養多隻嘢................

熱賣及精選
引用:
原帖由 jl1008 於 2021-9-15 02:08 PM 發表

所以歸根究底起來,最終出問題既係人自己,唔係動物.
不論私樓/村屋/居屋/公屋都好,唔應該禁養"小動物"(包括狗在內).
咁都唔應該?
話就話「最終出問題既係人自己,唔係動物」
一隻動物冇人教化,識鬼自己唔好亂屙亂吠?
依家講緊「大部份」狗L自私
放佢個仔周圍屙完搵兩滴水灑落地就當清潔完
唔係呢班自私精
應該少啲人反對養狗

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-9-14 06:35 PM 發表

所以有能力最好自己買樓,唔使租樓睇人面色

我就係想買樓呀,但係發現睇岩個啲都寫明唔可以養寵物

引用:
原帖由 被打壓的小網民 於 2021-9-14 08:11 PM 發表

新鴻基嘅樓多數都比養,不過就算公契比養寵物都好,只要有人投訴你三次或以上而投訴又接受你就唔養得
投訴隻狗?咁係咪我都要搬走埋

引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-9-15 02:53 PM 發表

咁都唔應該?
話就話「最終出問題既係人自己,唔係動物」
一隻動物冇人教化,識鬼自己唔好亂屙亂吠?
依家講緊「大部份」狗L自私
放佢個仔周圍屙完搵兩滴水灑落地就當清潔完
唔係呢班自私精
應該少啲人反對養狗
其實睇到唔止咁樣嘅人反對,仲有好多唔抵得有公屋既人心態怪怪反對(當然仲有等好耐未上到樓既人而反對).
衹係呢啲人用咗你既例子. 我重點係唔可以因為唔清潔嘅自私精人類,害苦了狗隻應有既權利.教得好既主人,狗隻係唔會亂咁吠亂,唔會喺唔合適既地方屙屎屙尿.

引用:
原帖由 不含色素 於 2021-9-15 03:16 PM 發表

投訴隻狗?咁係咪我都要搬走埋
咁私樓你買咗就無權要求你搬走,租除外,法團會出律師信甚至發展商會向法庭申請釘你契囉

引用:
原帖由 uapdlanor 於 2021-9-14 04:19 PM 發表

上星期睇東張西望,原來而家公屋可以養狗架, 申請公屋啦
盲係可以

引用:
原帖由 不含色素 於 2021-9-14 12:01 PM 發表

之前問過大家應該繼續租樓好定係買樓好,最後都決定左要買樓啦
想搵層新啲既樓又可以養埋寵物,但係搵睇左好幾間都唔岩心水
一係可以養寵物但係間屋又細左一係就間屋同我依家住緊個到一樣咁大但係因為可以養寵物又開貴
唔知係咪因為依家新樓好多都唔比人養寵物,可以養寵物既又會開貴啲…
其實依家係咪唔主張養寵物/唔歡迎有養寵物既人定係可以養寵物已經變成一個決定層樓值幾多錢既要素之一?
好多時有貓狗都會令間屋有味留底
咁你諗下之後問題邊一個處理
要點處理,幾長時間處理

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-9-15 03:17 PM 發表

其實睇到唔止咁樣嘅人反對,仲有好多唔抵得有公屋既人心態怪怪反對(當然仲有等好耐未上到樓既人而反對).
衹係呢啲人用咗你既例子. 我重點係唔可以因為唔清潔嘅自私精人類,害苦了狗隻應有既權利.教得好既主人,狗隻係唔會亂咁吠亂,唔會喺唔合適既地方屙屎屙尿.
香港個個都自私底,呢種人太多
開始影響人就應該一刀切全部唔俾養

香港啲屋咁細,除非住千呎+花園住分層大廈嘅狗其實都好慘
跑都冇位跑
落街又人多車多
個主人就開心呀
買衫買鞋當佢公仔咁舞
難為隻狗連周圍跑嘅權利都冇

引用:
原帖由 被打壓的小網民 於 2021-9-15 03:24 PM 發表

咁私樓你買咗就無權要求你搬走,租除外,法團會出律師信甚至發展商會向法庭申請釘你契囉
釘契又係冇用
反正佢長住不賣,由得你釘

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-9-14 05:56 PM 發表

講件事俾樓主聽,有個六十歲婆婆個女死咗,於是收養咗阿女隻狗,係秋田犬,4歲,一年之後婆婆被人迫遷,原因係婆婆出街返工,隻狗就會喺屋企吠,房署派特工搜證,證實隻狗騷擾樓上住客安寧。
所以樓主,唔好以為你可以忍,其他人都可以,細路仔喊聲仲可以控制,狗嘅吠聲真係無得搞。
白頭人送黑頭人,連養隻狗都吾以。慘在有班人真系同意,講埋哂d規矩。奴性真系重成咁?

引用:
原帖由 不含色素 於 2021-9-14 06:11 PM 發表

其實都係睇個主人識唔識教,我隻狗就唔吠唔咬野唔會抓牆同傢私…
唔否認好多主人都有問題,但係都唔可以一下子就落晒閘架嘛
同埋我發現有啲屋苑都講明唔可以養寵物
有冇試過裝部cam錄埋音,check吓隻狗喺你出街時吠唔吠?
我識嘅個婆婆都係好似你咁,堅持隻狗無吠。

間屋租左比養貓狗肯定要全屋裝修過先可以租比人

引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-9-15 03:34 PM 發表

香港個個都自私底,呢種人太多
開始影響人就應該一刀切全部唔俾養

香港啲屋咁細,除非住千呎+花園住分層大廈嘅狗其實都好慘
跑都冇位跑
落街又人多車多
個主人就開心呀
買衫買鞋當佢公仔咁舞
難為隻狗連周圍跑嘅權利都冇
冇錯,我係十分同意一刀切,唔好一啲動物得一啲唔得,一係就批准小型寵物犬可以(大型就衹可以導盲犬). 宜家房署仲好似攪到有狗既人可能係精神病或情緒病患者,遇著這些,好既時候就冇咩野,唔好既時候比狗更危險.更何況隨時帶狗既人原本冇病都變有病(比人用異樣既目光相處久).

引用:
原帖由 高級變形蟲 於 2021-9-15 03:37 PM 發表

釘契又係冇用
反正佢長住不賣,由得你釘
係,但如果寵物嘅問題真係好影響到鄰居變咗犯眾憎真住都無引啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]