• 瀏覽: 26,185
  • 回覆: 204
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 坐盤員 於 2021-9-14 11:17 AM 發表

相信新一任的愛國政府,會聽黨話,跟黨走,重手打樓市
瞓醒未?

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb4ac05518900b 於 2021-9-14 01:22 PM 發表

就算中央唔打壓港樓 佢哋大陸啲樓根本依家套唔到現 如果生意上需要資金周轉 咁就焗住要放港樓啦
定係放棄生意,將錢攞嚟炒樓更好?

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-9-14 01:33 PM 發表

港燦AA真係好可憐,連大陸現在怎樣監控都唔識,幾百萬你估放係個銀包行過關呀?
要走錢更有辦法。

引用:
原帖由 S.K 於 2021-9-14 12:04 PM 發表

不如叫政府查吓有幾多新香港人住公屋但有內地資產 …… 起佢地底,跟手回收公屋,即時有幾萬戶空置單位出嚟加快上樓
一早應該咁做,香港政府就係廢

引用:
原帖由 雨中花花榴槤 於 2021-9-15 07:59 AM 發表

瞓醒未?
逆風只會愈來愈烈

引用:
原帖由 初心仍在 於 2021-9-14 10:24 PM 發表

唔係啊嘛 董伯伯啱啱先用1.6億上車喎
你就話火燒連環船

董建華1.6億首置購中半山嘉慧園‎  任特首後租住單位至今
https://www.hk01.com/article/676648?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種!你隨時被檢疫隔離。接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb
卸任特首後,董建華繼續租入該單位作私人用途。董建華近月得知該單位業主願意出售其物業,決定購入該單位。

董老先生幾百億身家,不會介意自住樓的樓價上落

引用:
原帖由 坐盤員 於 2021-9-14 11:17 AM 發表

相信新一任的愛國政府,會聽黨話,跟黨走,重手打樓市
問題唔係樓市,而係銀行,從而引發香港金融危機,香港有幾多間銀行係借左錢比恆大或相關公司?東亞應該有,交銀?中銀?

引用:
原帖由 knightofzero 於 2021-9-14 07:15 PM 發表

好似監管遊戲業等等,阿爺就係唔想有某一行業獨大或偏重,阿爺打壓得大陸樓市,唔通會放過香港樓市咩,樓市平穩安居樂業民怨自然少!
初期,大部分港人仲浸醉在過去廿年的牛市升市中

引用:
原帖由 lmichael 於 2021-9-15 09:07 AM 發表

問題唔係樓市,而係銀行,從而引發香港金融危機,香港有幾多間銀行係借左錢比恆大或相關公司?東亞應該有,交銀?中銀?
樓價進入熊市,跌3成,因大多做七成按揭,銀行冇問題的

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-14 12:06 PM 發表

錢都已經走左出來,仲會返入去? 套現走資到國外機會更大喎
點走?
現在連去外國都唔得

今屆 政府算吧啦 每一屆都有奇葩 高官出任 一係紅酒 一係板間房 都係自己人玩曬 唔係唔信法律只係法律 有錢人告窮人用

似大陸無晒買賣多D

引用:
原帖由 rj168 於 14-9-2021 22:28 發表

我不是大好友,但也不會麻木唱談。實在理解唔到內地重手調控樓市和愈來愈多內地人會放售港樓的因果關係。
其實反過來說可能更合理,內地重手調控樓市,愈來愈多內地人湧出來(被迫)買港樓。
師兄係少數諗野正常既人!👍

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-14 11:54 AM 發表

其實香港呢邊唔洗打
港樓賺咁多緊係割啦 班資回朝
禁難走到錢出嚟,班資回朝?🧐😂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]