• 瀏覽: 26,132
  • 回覆: 204
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 S.K 於 2021-9-14 12:04 PM 發表

不如叫政府查吓有幾多新香港人住公屋但有內地資產 …… 起佢地底,跟手回收公屋,即時有幾萬戶空置單位出嚟加快上樓
非常同意

熱賣及精選
引用:
原帖由 ice21 於 2021-9-14 12:23 PM 發表

大陸人只會慶幸有投資香港樓,因為越升越有,相信通關後,大多大陸人用盡一切方法運錢來,投資香港樓,因為只要有升值的商機,人是不會放過!
我都同意

大市埸小政府係香港既核心價值

引用:
原帖由 S.K 於 2021-9-14 12:04 PM 發表

不如叫政府查吓有幾多新香港人住公屋但有內地資產 …… 起佢地底,跟手回收公屋,即時有幾萬戶空置單位出嚟加快上樓
我識得唔知幾多個住公屋但係大陸有幾層樓收緊租仲要現金過千萬係手,政府應該真係要嚴打呢類人!

你係咪搞錯咗? 大陸唔畀升, 個個走曬落嚟買呀!

通關後可能係惡夢開始,正如先前股市個個預計有北水落,怎料相反狂沽,中央心知樓市平穩市民安居樂業,民怨自然減少,只要決心打擊資金到港炒樓,落得嚟都寥寥可數。

引用:
原帖由 Pin 於 2021-9-14 07:09 PM 發表

通關後可能係惡夢開始,正如先前股市個個預計有北水落,怎料相反狂沽,中央心知樓市平穩市民安居樂業,民怨自然減少,只要決心打擊資金到港炒樓,落得嚟都寥寥可數。
好似監管遊戲業等等,阿爺就係唔想有某一行業獨大或偏重,阿爺打壓得大陸樓市,唔通會放過香港樓市咩,樓市平穩安居樂業民怨自然少!

引用:
原帖由 knightofzero 於 2021-9-14 07:15 PM 發表

好似監管遊戲業等等,阿爺就係唔想有某一行業獨大或偏重,阿爺打壓得大陸樓市,唔通會放過香港樓市咩,樓市平穩安居樂業民怨自然少!
2019年10月已經講咗:

"完善和發展香港特色資本主義,建立對香港深層次結構性問題的透徹認識,建立公平公正的分配機制,「着力解決影響社會穩定和長遠發展的深層次矛盾和問題」"

走資又點會返

支持放多200萬人來港 增動力增活力
支持明日大嶼計劃

係就快

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-9-14 12:40 PM 發表

要打樓市,必須增加私樓供應。

要快速增加私樓供應,可以考慮停建所有公屋,同一時間趕走富戶。
増加公屋及限價新私樓才有用!

好難啦

引用:

你見佢地年年放禁多人落黎沖淡杯糖水佢就知佢地跟本唔會理,就算真係要攪班富戶都講緊可能係30年後既事

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]